Juiste reiniging en bescherming houden sneakers langdurig nieuw

Sneakers vragen om een aangepast aanbod aan onderhoudsproducten

onderhoudsproducten

Sneakers zijn hot en zijn sinds een paar jaar niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Tegenwoordig worden ze gecombineerd met heel wat kledingstukken, gaande van een simpele broek tot zelfs een trouwkleed of kostuum. In tegenstelling tot stadsschoenen worden sneakers vaak van dag tot dag gedragen, waardoor ze heel wat te verduren krijgen. Een goed onderhoud zorgt ervoor dat de sneaker er als nieuw blijft uitzien en een hele poos langer meegaat. U als retailer kunt het verschil maken door de klant te wijzen op het belang van een degelijk onderhoud.

AANGEPAST ONDERHOUD

De opkomst van sneakers vraagt logischerwijs een aangepast onderhoudsaanbod en daar spelen de leveranciers op in. Heel wat van hen kwamen de afgelopen jaren met een aparte lijn specifiek voor sneakers op de proppen. Die lijnen verschillen van traditionele verzorgingsproducten op twee manieren.

Verschillende materialen

Het product moet aangepast worden naar het materiaal van de schoen. Hoewel heel wat sneakers gemaakt worden van bewerkt of glad leer zoals nubuck of suède en dus gewoon onderhouden kunnen worden met traditionele producten, zijn er toch ook heel wat merken op de markt met een gamma aan sneakers waarvoor een combinatie van meerdere materialen gebruikt wordt. Een combinatie van (kunst)leer, suède, textielsoorten zoals hightech, mesh, microvezel, linnen en neopreen, kunststof en metallic coatings is geen uitzondering. Daarom brengen bepaalde leveranciers onderhoudsproducten op de markt die afgestemd worden op dit type van sneakers en die in staat zijn de schoen in zijn geheel te onderhouden, ondanks de combinatie van materialen.

collonil
De Carbon Lab-verzorgingslijn is ontwikkeld voor sneakers en is onlangs uitgebreid met aerosolvrije producten

Snel onderhoud

Bovendien ligt de markt van sneakers en de consumentengroep die ze koopt, helemaal anders. De consument die sandalen, stadsschoenen, pumps of bottines koopt, is eerder geneigd om tijd te besteden aan het reinigen en onderhouden van de schoen. De consumenten die sneakers kopen, daarentegen, zijn in veel gevallen vrij jonge klanten die niet elke dag tijd willen verspillen aan het onderhoud van hun schoenen. Sneakers worden bovendien vaak dagelijks gedragen, waardoor ze vrij snel vuil worden. Producten waarmee men eerder maandelijks dan dagelijks kan reinigen en verzorgen en die de sneaker langdurig beschermen, scoren bij een dergelijke doelgroep dus sterk. Ook een snelle en effectieve reiniging zonder veel poespas krijgt wat sneakers betreft de voorkeur.

trg govaere
Leveranciers bieden POS-materiaal en andere promotie-middelen aan om de producten uit te stallen

SOORTEN ONDERHOUD

Reinigen

Reinigingsproducten zijn er om vuiligheid en vlekken op de schoenen te verwijderen. De producten in deze categorie komen in de vorm van sprays, crèmes, shampoos en schuim. Er zijn universele varianten op de markt die geschikt zijn voor meerdere materiaalsoorten, maar er zijn er ook die enkel geschikt zijn voor één specifieke materiaalsoort. Met behulp van een speciale borstel - ook verkrijgbaar bij veel leveranciers - neem je het losse vuil eerst weg. Nadien kan het reinigingsproduct in het materiaal gemasseerd worden. Voor nubuck en suède maak je beter gebruik van een droge reiniging. Die komt in de vorm van blokjes waarmee je hardnekkige vlekken te lijf kunt gaan. Naast dit alles zijn er ook al clean wipes op de markt. Die kan de consument altijd opbergen in de jaszak of handtas, zodat ze ook on the go hun schoenen snel en efficiënt kunnen reinigen.

Verzorgen

Verzorgingsproducten dienen eerder om het leren materiaal te voeden en zacht en soepel te houden. Maar ook voor kunststoffen sneakers en schoenen van textiel zijn er sprays op de markt die de kleuren weer wat op kunnen frissen. Dergelijke producten komen onder meer in de vorm van een spray of crème.

famaco
De mogelijkheden om aan crossselling te doen zijn groot. Naast kits kunt u ook clean wipes of gel­inlegzolen aanbieden

Beschermen

Belangrijker dan genezen is voorkomen, en dat doet de consument met impregneersprays en andere beschermingsproducten. Met dergelijke producten voorzie je de sneaker van een waterafstotend beschermlaagje tegen onder meer regen, vlekken, zout, uv-straling en sneeuw. Deze behandeling zorgt er bovendien voor dat de sneaker er zo lang mogelijk als nieuw zal uitzien.

Ontgeuren

In de zomer of tijdens het sporten kunnen er al eens ongewenste geuren optreden, zeker bij sneakers die niet van leer gemaakt zijn. Leer ademt, waardoor het vocht van zwetende voeten sneller weg kan. Kunststoffen sneakers hebben die eigenschap niet, waardoor het zweet en het vocht sneller ophopen. Bij last van geur is het vaak voldoende de schoen nu en dan eens te laten verluchten. Raad de klant ook aan dagelijks te wisselen zodat schoenen de tijd krijgen om te verluchten. Zo gaan ze bovendien ook een poos langer mee. Los daarvan zijn er ook een hele resem aan deodorants en antigeursprays op de markt die ongewenste geurtjes verhelpen. Er zijn er ook met een antibacteriële formule op de markt. Bijna allemaal komen ze in een sprayvorm waarmee je makkelijk tot in de neus van de schoen kunt spuiten.

Witter dan wit

Sneakers komen vaak in felle en/of hagelwitte kleuren. Onder invloed van vuil, zout, regen en uv-straling kunnen sneakers echter verkleuren. Beter dan genezen is voorkomen door de schoen op voorhand te beschermen met een impregneerspray. Die stoot vuil en water preventief af. In gevallen waar de sneaker toch verkleurd is geraakt, bieden leveranciers ook verfflacons en kleurstoffen aan waarmee de consument zijn favoriete sportschoen van een nieuw likje verf kan voorzien. Ook zijn er handige applicators zoals airbrushes, compressors en verfborstels op de markt waarmee de sneaker niet alleen zijn originele kleur weer terugkrijgt, maar waarmee de consument ook kan gaan experimenteren en personaliseren met nieuwe kleuren en prints.

famaco
De mogelijkheden om aan crossselling te doen zijn groot. Naast kits kunt u ook clean wipes of gel­inlegzolen aanbieden

Onderhoud van zolen

De zogenaamde dad sneakers zijn niet meer weg te slaan uit het straatbeeld. Deze chunky midsole sneakers zijn weer terug van weggeweest en vallen op door hun dikke zool. De zolen van dit type schoen staan echter rechtstreeks in contact met de straat en stoten geregeld ergens tegen. Ze worden dus snel vies. Daarom zijn er specifieke producten op de markt die ontwikkeld zijn om de zoolrand schoon te maken en te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals water, vuil en uv-straling. Die laatste zorgt ervoor dat witte zolen de kleur verliezen en vergelen. Er zijn al zuurstofhoudende producten op de markt die de vergeelde rubberen zool opnieuw wit kunnen maken.

DUURZAAMHEID

Er is een duidelijke trend en een grotere vraag naar eco-friendly producten. Leveranciers zetten dan ook alles op alles om hun onderhoudsproducten milieu- en diervriendelijk te houden. Dat resulteert in reeksen op waterbasis, zonder solventen en schadelijke stoffen en gassen. Spuitbussen die in een pompflacon komen, kunnen aerosolvrij zijn. Andere leveranciers garanderen dan weer geen toegevoegde geperfluoreerde chemicaliën (pfc's) in hun producten. Pfc's zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Producten op basis van natuurlijke en plantaardige oliën en gewassen zijn ook al een mogelijkheid vandaag. Los daarvan draagt ook een juist onderhoud bij aan een kleinere ecologische voetafdruk. Een goed onderhouden schoen wordt langer gedragen en dus minder snel afgeschreven, waardoor die gespaard blijft van de vuilnisbelt.

VIJF HANDIGE TIPS VOOR U OPGESOMD
• Raad ten stelligste af sneakers te wassen in de wasmachine, dit kan ze ernstig beschadigen;
• Impregneren is een minimum – idealiter ondergaat de schoen maandelijks een compleet onderhoud;
• Geef mee dat de klant beter wegblijft van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes;
• Wijs ze op de voordelen van een schoenspanner, die verzorgt de schoen van binnenuit;
• Duid de consument op het belang van het juiste product voor het juiste materiaal.

debeukelaer
Met een airbrush of verfborstel kan de consument zelf aan de slag om de sneaker zijn originele kleur terug te geven of te gaan experimenteren met nieuwe kleuren en prints

HOE PRESENTEREN IN DE WINKEL

Onderhoudsproducten vallen eerder onder seizoen- of modeartikelen en worden dus het best op de toonbank of ergens vlak bij de kassa uitgestald. Zo zet je de producten nog extra in de kijker en wordt de aandacht van de klant meteen getrokken naar het bestaan van deze artikelen. Zien doet nu eenmaal kopen. Het biedt ook de kans om meteen een woordje uitleg te geven over het juiste onderhoud bij het afhandelen van de verkoop van een paar nieuwe sneakers.

Steun van leveranciers

Leveranciers staan steeds paraat om de winkelier bij te staan met advies en POS-materiaal. Velen van hen bieden handige en compacte toonbankdisplays aan om de producten mooi in uit te stallen. Sommige displays komen ook met een scherm met filmpjes om de producten nog extra te promoten. Ook stellen ze vaak kits samen met alle onderhoudsbenodigdheden (waarmee de consument aan de slag kan - vaak voor een mooi prijsje). Daarnaast bieden ze via hun website of sociale media (video)tutorials, verkooptips, inspiratie en handleidingen aan. Op verzoek kunnen ook producttrainings ter plekke in de winkel georganiseerd worden.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Shoes 

Shoes maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.