naar top
Menu
Logo Print
04/09/2019 - MARIE VERHULST

Charlotte Jager Rexor prijs beste schoenenontwerp wedstrijd S.O.O.N.CHARLOTTE JAGER WINT BESTE SCHOENENONTWERP

Jong talent krijgt kans om eigen collectie te lanceren

In een tijd waarin het absoluut geen evidentie is om een eigen schoenencollectie te lanceren, hebben Rexor en Monar de koppen bij elkaar gestoken. Resultaat? Een mooi initiatief om de nieuwe generatie schoenontwerpers een eigen collectie te laten lanceren, die exclusief verdeeld zal worden door enkele leden van Rexor. Charlotte Jager mag zich trots de eerste winnaar van de wedstrijd noemen. S.O.O.N. by Charlotte Jager is een unieke collectie die zich kenmerkt door een gedetailleerd lijnenwerk. Maar daar blijft het niet bij, want er komt een vervolg. In september zal de winnaar van de tweede editie bekendgemaakt worden.

JONG TALENT IN DE KIJKER

Greet Roeymans: “Samen met Monar hebben we in september vorig jaar voor het eerst de wedstrijd voor het beste schoenenontwerp uit­geschreven voor de vierde- en vijfdejaars van de opleiding ‘Schoenontwerpen’ aan de Ste­delijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Alle kandidaten moesten een col­lectie, bestaande uit een kort laarsje en een lange laars, ontwerpen, maar er waren wel duidelijke richtlijnen naar de maximale ver­koopprijs toe. We doelden op een hoogwaar­dig product, dat in Europa gemaakt werd.”

Ontwerp schoenenontwerp Charlotte Jager Rexor wedstrijd S.O.O.N.

Ontwerp schoenenontwerp Charlotte Jager Rexor wedstrijd S.O.O.N.
De collectie kenmerkt zich door een speels en gedetailleerd lijnenwerk

MEER DAN ONTWERPEN

Charlotte Jager: “Toen mijn docente sprak over de wedstrijd, had ik meteen zin om mee te doen. Ik was vooral geïnteresseerd om meer te weten welke stappen je moet ondernemen om een collectie in de markt te zetten. Op school leer je vooral heel veel over het ontwerp van de schoenen, maar weinig over het hele proces erna.”

Gedetailleerd lijnenwerk

Charlotte: “Ik kreeg de tip om voort te werken op een eerdere collectie die ik al gemaakt had, en die te herwerken naar een meer commerciële collectie. Ik ben architect van opleiding en had voor mijn collectie Clouded Lines ingespeeld op het lijnenwerk dat je in de architectuur ziet, en hoe licht en schaduwen zich gedragen.”
Greet: “De uiteindelijke collectie heeft de naam S.O.O.N. by Charlotte Jager gekregen. S.O.O.N. staat omgekeerd voor Never Out Of Shoes, een naam die bedacht is door Rexor en Monar, en ook voor de tweede editie gebruikt zal worden.”

Voor elke vrouw

Charlotte: “Mijn collectie spreekt een breed publiek aan, van een studente tot een vrouw van 65. Voor de iets oudere dames is de hak misschien net te hoog. Verder wou ik iets maken wat je overdag onder een jeansbroek kon dragen, en ‘s avonds onder een kleedje om een meer feestelijke look te verkrijgen.”

Ontwerp schoenenontwerp Charlotte Jager Rexor wedstrijd S.O.O.N.

CHARLOTTE JAGER WINT EERSTE EDITIE

Greet: “De jury maakte een eerste selectie, die vervolgens hun ontwerp kwam voorstellen. We stonden versteld van hoe hoog het niveau was bij alle inzendingen. Het was dus niet gemakkelijk om uit al die sterke ontwerpen één winnaar te kiezen. Maar uiteindelijk had Charlotte niet alleen het beste ontwerp, maar ook een heel sterk verhaal. Sommige inzendingen waren qua ontwerp heel sterk, maar niet altijd commercieel genoeg. De collectie van Charlotte hebben we laten produceren in Italië, zodat ze vervolgens haar collectie kon verkopen aan de Rexor-leden.”
Charlotte: “Dat was niet altijd een makkelijk proces. Zelfs met alle hulp en connecties van Rexor was het alsnog moeilijk om mensen te overtuigen. Zo goed als niemand kent mij en mijn product, dus moet ik eerst hun vertrouwen winnen. Maar we hebben toch een aantal grote leden kunnen strikken die mijn collectie zullen verkopen.”

TWEEDE EDITIE

Greet: “We geloven heel erg in het initiatief, daarom willen we er ook gevolg aan geven en een tweede editie lanceren. Van 1 juli tot 31 augustus kan iedereen zich inschrijven. Het concept blijft hetzelfde. Op 12 september wordt niet alleen de collectie van Charlotte gelanceerd, maar zal de nieuwe winnaar ook bekendgemaakt worden.“

TOEKOMST?

Charlotte: “Hoe mijn toekomst in de schoenenbranche eruit zal zien, is moeilijk te zeggen. Ik heb heel veel geleerd, maar ook gezien dat het ondanks de hulp een lange weg is. Stiekem droom ik wel van nog meer, maar we zien wel. Het moet magisch zijn om mensen over straat te zien lopen met mijn schoenen.”