naar top
Menu
Logo Print
07/08/2019 - KAAT MEYS
Wandelschoenen Meindl
Lange tijd situeerden de consumenten van wandelschoenen zich in de grijze markt van de vijftigplussers, maar tegenwoordig stappen jongere doelgroepen ook mee zoals deze van Meindl.

KLANT ZOEKT WANDELSCHOEN VOOR VOOR VERSCHILLENDE ACTIVITEITEN

FABRIKANTEN SPELEN IN OP LEVENSSTIJL VAN DE HUIDIGE CONSUMENT

Warm zomerweer vraagt om buiten te zijn. Sportievelingen trekken naar prachtige oorden voor adembenemende wandelingen of verkennen dichter bij huis mooie oorden. Maar welke schoen hebben zij nodig voor urenlang hiken? Wat is het belang van een goede wandelschoen? Hoe presenteert u dit sportieve buitenbeentje? Wat zijn de trends en innovaties bij wandelschoenen?

Welke wandelschoenen heeft uw klant nodig?

Wandelschoenen worden ingedeeld in 4 categorieën: de A-categorie staat voor lichte wandelingen op vlak tot licht glooiend terrein, in Vlaanderen zijn deze schoenen uiterst geschikt om op de weg of in het bos te stappen. De B-categorie zijn even soepel maar van een iets zwaardere kwaliteit en bieden meer stevigheid bij een tocht op eerder bergachtig terrein, uiterst geschikt als je ook graag in de Ardennen vertoeft of in bergstreken. Deze twee categorieën maken het grootste deel uit van het gamma. De C-categorie hebben een stijvere zool en bieden meer steun, ze zijn geschikt voor ruiger terrein. Schoenen uit de D-categorie zijn voor de echte klimmer die veel ondersteuning nodig heeft.

Terrein speelt rol

Bij het kiezen van wandelschoenen moet uw klant dus rekening houden met het terrein waarop hij wil wandelen en hoeveel gewicht hij in zijn rugzak meeneemt. Eveneens belangrijk is het in welk seizoen of klimaat men op tocht gaat, afhankelijk daarvan kies je voor een meer waterdichte, isolerende of ademende schoen. Hoge wandelschoenen, met een schacht bieden meer steun, voor niet-vlak terrein, lage wandelschoenen zijn geschikter voor vlak terrein.

Wandelschoenen Jack Wolfskin

Jack Wolfskin Wandelschoenen
Wandelschoenen zijn al lang niet meer de zware, grote, donkerbruine bottines van vroeger, dankzij heel veel innovaties die het imago van de markt opkrikken.

Innovatie troef

Wandelschoenen zijn al lang niet meer de zware, grote, donkerbruine bottines van vroeger, dankzij heel veel innovaties die het imago van de markt opkrikken. Lange tijd situeerden de consumenten zich in de grijze markt van de vijftigplussers, maar tegenwoordig stappen jongere doelgroepen ook mee. Verschillende wandelevenementen zoals de Dodentocht en de Vierdaagse van de IJzer trekken ook een jonger, competitiever publiek aan.

Citytripschoenen

Aansluitend daarbij zijn er veel nieuwe citytripschoenen op de markt, veelzijdige schoenen waar je uren mee kan wandelen in het bos óf in de stad, die ook onder een jeans niet misstaan. Kom je thuis van een lange wandeling, hoef je niet meer te wisselen van schoenen om ergens anders heen te gaan. Deze waterdichte schoenen zijn een technischer alternatief voor de populaire sneakers. De industrie speelt hiermee ook in op de tendens om regelmatig een weekendje weg te gaan, op citytrip of de natuur in. Ze willen schoenen bieden die voor verschillende activiteiten geschikt zijn én er hip uitzien. Vaak leunen deze schoenen dicht aan bij sneakers, ze zijn er in meerdere kleuren, hebben een lagere schacht, zijn licht, maar nog steeds comfortabel genoeg voor een stevige wandeling en ze zijn natuurlijk waterdicht.

Lichtgewicht

Outdoorschoenen (voornamelijk die uit de A- en B-categorieën) worden alsmaar lichter. Lowa vult deze innovatie in door een lichtere zool van polyurethaan te gebruiken, deze zool is flexibel, dun en slijtvast. Zelfs wanneer hij vaak is samengedrukt, behoudt het zijn stabiliteit en substantie. Op die manier hebben de schoenen, ook na vele kilometers nog optimale dempingseigenschappen.

Goed voor het milieu

Duurzaamheid is voor de consument tegenwoordig ook een argument om voor je merk te kiezen. De verschillende schoenenmerken zijn daar elk op hun eigen manier mee bezig. Meindl vertelt trots over hun lokale productie in Duitsland en hun aloude vakmanschap. Ook Lowa produceert in Europa, en gebruikt zoveel mogelijk materiaal dat recycleerbaar is. Jack Wolfskin is aangesloten bij Fair Wear Foundation, dit betekent dat ze zich inzetten voor sociale, veilige en rechtvaardige arbeidsomstandigheden in de leveringsketen.

Waterdicht maar met ademend vermogen

Waterdichtheid is natuurlijk essentieel voor wandelschoenen. Gore-Tex is een bekende toepassing die gebruikt wordt. Wolfskin gebruikt een andere toepassing, Texapore, gemaakt van gerecycleerd polyester om materiaal weer- en winddicht te maken. Gore-Tex is een dun membraan dat outdoorproducten waterdicht, winddicht en ademend maakt. Wandelschoenen moeten geschikt zijn voor verschillende weersomstandigheden, het Gore-Texmembraan heeft hele kleine poriën waardoor het ademend wordt. Het sluit vocht langs buiten uit, omdat de poriën zo minuscuul zijn. Meindl innoveert met het Gore-Tex Surround membraan. Dit zit rond de gehele voet en daardoor kan ook het transpiratievocht onder de voetzool worden afgevoerd.

Iowa Wandelschoenen
Aansluitend daarbij zijn er veel nieuwe citytripschoenen op de markt, veelzijdige schoenen waar je uren mee kan wandelen in het bos óf in de stad, die ook onder een jeans niet misstaan.

Fanbase

Wandelaars zijn een trouw publiek, eenmaal ze voor je merk gewonnen zijn, is de kans heel groot dat ze merkvast blijven. Mits de nodige verzorging hebben wandelschoenen een lange levensduur. Dit betekent dat je ze schoon houdt, het leer regelmatig invet en een spray voor waterdichtheid gebruikt. Belangrijk is dat deze spray het ademend vermogen van de schoenen niet beïnvloedt.

In de winkel

Wie wandelschoenen wil kopen, heeft gericht advies nodig, en dan komt u als geroepen. Aangeraden wordt dat de schoenen een vingerbreedte te groot zijn vooraan en perfect in breedte zitten. Passen gebeurt best in de namiddag omdat voeten dan al wat opgezwollen zijn. Belangrijk is ook dat uw klant wandelsokken aanheeft bij het passen. Deze voeren transpiratievocht af en houden de voeten langer droog, wat blaren en andere huidirritaties voorkomt. In outdoorwinkels staat er vaak een kleine helling om de schoenen te testen zodat je kan voelen of de schoenen ook bergop en bergaf nog goed zitten en niet knellen.

Aandacht werkt

Belangrijk bij wandelschoenen is dat de schoenen echt verkocht moeten worden. Dat wil zeggen dat de verkoper heel actief moet meedenken met de klant en hem assisteren. Het is aan te raden om de voeten op te meten in lengte en breedte. Verder moet u ook nagaan voor welk gebruik men een paar wandelschoenen zoekt. Hier krijgt u de kans om de voordelen van de verschillende paren in de verf zetten en te helpen om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende merken en modellen. De schoenen zijn bovendien vaak een investering, het is dus belangrijk dat deze aankoop goed begeleid wordt.