naar top
Menu
Logo Print
07/08/2019 - MARIE VERHULST

PLANTAARDIGE TREND OOK IN INLEGZOLEN MERKBAAR

INNOVATIES VINDEN VOORAL IN GEBRUIKTE MATERIALEN PLAATS

De markt van inlegzolen is gigantisch: tot 80% van de mensen wil investeren in een goed paar inlegzolen als het hen rug- en voetklachten kan besparen. Genoeg redenen om deze categorie niet te verwaarlozen in uw zaak. Zorg voor een goed basisaanbod en vul aan met voldoende extra's. Zo biedt u al uw klanten genoeg opties. Opvallend is dat er steeds meer geïnnoveerd wordt met plantaardige materialen maar met een evenwaardige kwaliteit en comfortlevel als lederen inlegzolen.

inlegzool inlegzolen vegan

Meer omzet dankzij inlegzolen

Het aanbieden van inlegzolen is niet alleen een extra service voor uw cliënteel maar ze vormen ook een volwaardige productcategorie met veel - vaak ongekende - opportuniteiten. U kan bovendien meer schoenen verkopen dankzij inlegzolen. Uw klant kan dat prachtige paar, net iets te groot, toch meenemen dankzij een zooltje om een (half) maatje te overbruggen. Voor kinderen in de groei vormen inlegzolen eveneens een praktische oplossing.

Steeds meer fabrikanten zoeken naar de ideale balans tussen ecologie en comfort

BAMA SNEAKER GEL SUPPORT Inlegzool zool zolen inlegzolen
Bama sneaker gel support combineert de beste technologieën van gel en schuim voor het hoogste comfort en een optimale demping

Waarom zool nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom uw klanten op zoek zijn naar een inlegzool. Allereerst kan men voor een zool kiezen om de levensduur van de schoen te verlengen. Bij het plaatsen van een inlegzool zal de eigenlijke binnenzool van de schoen minder snel verslijten. Daarnaast opteert men vaak voor een inlegzool om zoveel mogelijk comfort te ervaren bij een paar schoenen. Zo kan men bijvoorbeeld een inlegzool leggen in een paar schoenen omdat hij net tussen twee maten zit. Verder kiest men vaak voor een inlegzool om extra ondersteuning te creëren in de schoen, bijvoorbeeld aan de hiel.

VAAK VOORKOMENDE VOETKLACHTEN
Pijnlijke hiel: de meest bekende klacht aan het hielbeen is hielspoor. Andere veel voorkomende klachten zijn peesplaatontsteking en calcaneodynie (te weinig demping). Het hielbeen heeft belangrijke functies bij het staan, lopen en afwikkelen van de voeten. 
Doorgezakte voet: bij een doorgezakte voorvoet voelt men pijn in het midden van de voet, bij de middenvoetsbeentjes. Oorzaken kunnen zijn: veelvuldig dragen van hakken, overgewicht, diabetes of te kleine schoenen. Het is noodzakelijk dat de druk op de middenvoetsbeentjes wordt verlaagd. Een zool met een ondersteuning aan de voorvoet kan soelaas bieden bij dit probleem.
Zweetvoeten: vaak ligt de oorzaak van zweetvoeten aan het gebruik van verkeerd schoeisel. Kies bij voorkeur voor natuurlijke materialen zoals leer. Een vochtabsorberende inlegzool kan de ideale oplossing zijn.

Innovaties

Hart voor het milieu

Naast innovaties om het voetbed zo comfortabel te maken, valt het op dat ecologie alomtegenwoordig is. Steeds meer fabrikanten zoeken naar de ideale balans tussen ecologie en comfort. Plantaardige materialen zoals kurk, wol, vilt of bamboe worden steeds meer gebruikt bij inlegzolen.
Wist u dat bamboe trouwens tot 60% meer vocht opneemt dan katoen? Bovendien heeft bamboe een erg antibacteriële werking, waardoor deze ideaal is voor de warmere maanden van het jaar. Daarnaast wordt sisal ook steeds meer ingezet. Dat zijn holle kokosvezels die vocht opnemen en afvoeren om zo de luchtcirculatie in de schoen te optimaliseren. Als er dan al voor leer gekozen wordt, kiest men steeds meer voor natuurlijk gelooid leer. Dat betekent dat de huiden worden gelooid zonder schadelijke chemicaliën.

inlegzolen Pedag Shoeboy's

Foto links: De Pedag Viva inlegzool heeft een druppelvormig hielkussen vervaardigd uit schokabsorberend materiaal. Deze sluit veel beter aan bij de natuurlijke vorm van je hielbot dan een ronde vorm
Foto rechts: Shoeboy’s evolution: drie verschillende voetbedden met een hoogwaardige afwerking, uitgerust met het EMT-systeem

Sneakers

Als je kijkt naar het straatbeeld, dan loopt de helft op een paar sneakers. Ook dat hebben tal van zolenfabrikanten goed begrepen. Er is dan ook een heel ruim aanbod inlegzolen voor sneakers op de markt. Hierin wordt er voornamelijk gefocust op het zo goed mogelijk laten ademen van de voet en ook op het opvangen van schokken.

Gels & memoryfoam

De intrede van gels en memoryfoam op de inlegzoolmarkt heeft ervoor gezorgd dat zolen steeds meer extra comfort moeten bieden. Door deze extra comfortlaag op de zool werken ze veel meer als schokdemper, waardoor de consument zacht wandelt. Memoryfoams bestaan uit schuim dat zich door de lichaamswarmte vormt naar het model van de voet tijdens het dragen van de schoen. Wanneer de voet niet rust op de zool, komt het materiaal terug naar zijn originele dikte. Hierdoor ontstaat er een zeer persoonlijk gevoel voor de klant die zo comfortabel door het leven kan stappen.

Hele zool wordt aangepakt

Opvallend is dat fabrikanten niet focussen op één deel van de inlegzool. Alle elementen van de zool krijgen evenveel aandacht, want het een kan niet zonder het ander. Verder wordt er vooral geïnnoveerd in de materiaalkeuzes en - samenstellingen van inlegzolen.

Debé inlegzolen
Deze vegan zool (Debé) is gemaakt van hyperabsorberende en ultrazachte bamboe-katoen mengeling op een dunne basis van kurk

Het ideale aanbod

Het ideale aanbod in uw zaak hangt vooral af van hoe uw aanbod schoenen samengesteld is. Het is belangrijk om deze dan ook goed op elkaar af te stemmen. Zorg voor een eenheid en orde bij de juiste producten. Een overzichtelijk aanbod maakt het u en en uw klanten makkelijker.

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de ondervraagden tussen 30 en 50 jaar oud bereid is een goed voetbed te willen kopen wanneer dit preventief werkt tegen rug- en voetklachten

Goede basis aangevuld met extra's

Belangrijk is dat je eerst een goede basis hebt. Deze bestaat uit een aantal lederen en een aantal wasbare inlegzolen. Verder kan het aanbod aangevuld worden met een aantal zolen die specifieke problemen of noden aanpakken. Denk maar aan zolen voor sneakers, kinderzolen en winter- of zomersolden.

Breng rust

Zorg ervoor dat uw klanten het bos door de bomen zien. Voorzie genoeg keuze maar ook niet te veel zodat er geen keuzestress kan ontstaan.

Pos-materiaal

Sommige fabrikanten maken via hun verpakking en POS-materiaal het de klant zo makkelijk mogelijk. Via een duidelijke verpakking vinden de klanten in één oogopslag welk type zool geschikt is voor hem of haar.

VERKOOPTIPS
• Wacht niet of tot uw klant vraagt naar een inlegzooltje maar wees proactief. Laat de klant kennismaken met uw gamma inlegzolen. Stop het zooltje in de schoen en laat ze zelf het verschil merken;
• Een kort laarsje of boot kan soms voor irritatie zorgen aan de enkels. Een inlegzool kan hier de ideale oplossing vormen. Hou dit steeds in het achterhoofd wanneer uw klant dit type schoen past;
• Sommige fabrikanten hebben interessante demofilmpjes over hun inlegzolen. Het is zeker interessant om hier gebruik van te maken via een tv-scherm of tablet. Zo kan u de klant op een subtiele manier triggeren om een inlegzool te kopen;
• Uit onderzoek blijkt dat 80% van de ondervraagden tussen 30 en 50 jaar oud bereid is een goed voetbed te willen kopen wanneer dit preventief werkt tegen rug- en voetklachten! Deze markt is gigantisch groot. (bron: Shin’s Leder);
• Plaats de zolen op een opvallende plaats in uw winkel. Zien doet kopen!
• Plaats op regelmatige tijdstippen een zool in de kijker op bijvoorbeeld uw winkeltoog. Varieer hier ook voldoende in. Denk maar aan seizoenen.;
• Test zelf alle inlegzolen uit. Wat je uit je eigen ervaring kan vertellen, verkoopt ook veel beter;
•Zorg ervoor dat je steeds op de hoogte bent van nieuwe technieken en innovaties. Winkelpersoneel die een kennis kan aantonen in een verkoopsgesprek werkt enorm stimulerend. Een professionele indruk heeft gunstige effecten op uw omzet.