naar top
Menu
Logo Print
22/03/2018 - VEERLE BEIRNAERT

Glittersokken zijn leuk in zowel sneakers als een sandaaltje en kunnen het hele jaar door gedragen worden

SOKKEN ZIJN HIPPER DAN OOIT

De revolutie van de sok: ongezien groeipotentieel

Sokken zijn hipper dan ooit. En je mag ze laten zien ... glitters, fishnets, er zijn ook coole details als strikjes, studs en pareltjes. Tienermeisjes zijn de trekkers van deze nieuwe stijl. In 2018 krijgen ze navolging van volwassen dames en ook mannen durven al eens een boordje van hun sportsok te showen. Dat creëert ongeziene opportuniteiten voor de schoenwinkels: zij kunnen een nieuwe markt aanboren of hun bestaande sokkencollectie versterken. Of wie weet ... een compleet nieuwe branche uitbouwen, volgens de hippe wensen van de markt.

SOKKEN IN DE KIJKER

Wat ooit een fout kerstcadeau was, is nu een populair hebbeding. Nooit eerder werden sokken zo opvallend in beeld gebracht en gedeeld met de rest van de wereld. Ze zijn meteen goed voor 100.000 volgers op Instagram ... toegegeven, je ziet ze dan wel aan de perfecte benen van Hollywoodsterren en topmodellen. Het interessante is dat het vaak om vrij gewone sokken gaat, maar de manier waarop die gedragen worden, zorgt voor een nieuwe vibe in de modewereld en ook in ons eigen denken.

NIEUWE LOOK

Ook bij mannen mogen de kousen gezien worden en mag het al eens zotter
Ook bij mannen mogen de kousen gezien worden en mag het al eens zotter

Misschien is het raadzaam om even stil te staan bij de nobele daad van de celebrity's: ze hebben met simpele middelen een compleet nieuwe look uitgevonden die we makkelijk kunnen kopiëren, zonder financiële kater. Eigenlijk hebben ze ons modebewustzijn compleet op zijn kop gezet. Anno 2018 kun je witte sokken in sandalen dragen. Of zelfs in teenslippers. Stel je voor ... wat jarenlang beschouwd werd als grootste modeblunder, is plots hot. Tot op de internationale catwalks!

We merken dat de tienermeisjes zich al een hele poos laten inspireren door deze nieuwe stijl. Trendwatchers voorspellen dat dit nog maar een begin is. In 2018 zullen ook de andere leeftijdsgroepen de trend overnemen, in eerste instantie de twintigers en dertigers ... Uiteindelijk zullen ook klassiekere dames zich laten meeslepen door deze nieuwe golf, maar dan zonder al te maffe details. En geen knalkleuren.

Persoonlijk advies

Sokken als hip product, dat is een nieuw gegeven en tegelijk een boost voor de sector. Detailhandelaars kunnen met elkaar samenwerken, elk vanuit zijn eigen specialiteit. Persoonlijk advies geven aan de klant, daar gaat het om. Als de klant merkt dat hij in een bepaalde winkel hippe en leuke accessoires vindt, die in de grote ketens (nog) niet verkrijgbaar zijn, dan gaat de bal aan het rollen.

Makkelijke bron voor omzetverhoging

Ook schoenwinkels kunnen hun omzet verhogen door de klant te inspireren. Laat eens een leuke sok proberen bij de klant die een paar schoenen past. De kans is groot dat hij/zij die kousen meteen ook wil! Liefst meerdere modellen, om te vergelijken.

Nieuwe trends voorstellen, dat is een must. Zoals wollen kousen laten 'slodderen': het is belangrijk dat een meisje of dame dat even kan uitproberen met haar nieuwe laarzen. Als ze de kniekousen alleen in het kartonnetje mag bekijken, dan weet ze niet welke te kiezen.

Fishnets zullen we dit jaar en de komende jaren nog veel zien opduiken in het straatbeeld
Fishnets zullen we dit jaar en de komende jaren nog veel zien opduiken in het straatbeeld

Home socks

Wie de sokkentrend niet aandurft in het openbaar, kan er thuis ongegeneerd van genieten, met home socks aan de voeten. Je kent de sfeer wel ... knus in de zetel blijven hangen, je blijft in pyjama of trekt een onesie aan, Netflix serie kijken, lekker cosy.

Ella De heyder, verantwoordelijke Aankoop Breitex:

“Home socks maken het gezellig om binnen te blijven! Afgelopen winter waren deze knuffel-sokken erg gewild. De trend zal zich nog sterker doorzetten in de wintermaanden van 2018-19.


Je mag ze ook onder de kerstboom leggen ... want sokken zijn niet langer een fout kerstcadeau. Hoe gekker de motieven, hoe populairder, zo lijkt het toch. Je hebt er met oortjes, zodat ze op een poes of een panter lijken. Volgend seizoen worden ze extra fluffy, dankzij topmaterialen als Bamboe en Modal."

Laat eens een leuke sok proberen bij de klant die een paar schoenen past. De kans is groot dat hij/zij die kousen meteen ook wil!

MATERIALEN IN 2018

Fishnets

Fishnets zijn megapopulair bij de celebrity's en deze trend wordt keihard gekopieerd door Belgische tienermeisjes. Bij Veritas anticiperen ze op de veranderende markt en boren ze nieuwe segmenten aan. Véronique Mathys, senior product manager bij Veritas: “De fishnets, dat zien we als een echte blijver ... voor 2018 én verder. We bieden ook een grote variatie aan: panty's met fijne gaatjes om onder een feestjurk te dragen, en daarnaast richten we ons ook op tienermeisjes. Zij hebben deze trend op gang getrokken en het is duidelijk dat zij panty's met grote gaten verkiezen om hun trashy jeans extra in de kijker te zetten."

Innovatieve materialen

sokken

Voor home socks is de zachtheid van het materiaal van fundamenteel belang: ze moeten warm en zacht aanvoelen, anders zijn het geen home socks. Zowel Bamboe als Modal is een innovatief materiaal. In 2018 worden ze verder geoptimaliseerd.

Modal is een stevige kunstvezel. Deze stof laat de voet ademen en geeft een fijn en zacht gevoel. Bamboe heeft een regulerende werking: op die manier blijven je voeten langer warm in de winter en blijven ze lekker fris in de zomer. Maar goed, home socks draag je bij voorkeur in de winter. We merken dat dit materiaal ook in trek is bij fabrikanten van sportsokken die je het hele jaar door kan dragen. Bamboe helpt om blaren te voorkomen en het houdt de voeten droog en geurvrij.

HET AANBOD ONTRAFELD

Bij Veritas is de helft van het kousen- en panty-aanbod voor dames bestemd. Ook andere spelers op de markt geven aan dat dames de belangrijkste afnemers zijn. Tienermeisjes kopen hun fishnets en glittersokjes ook op de damesafdeling, niet bij de kids. Het damessegment zal de komende jaren ongetwijfeld voortgroeien.

TIPS & TRICKS
Tips en tricks van celebs en tienermeisjes die nieuwe looks creëren:
• Puma slippers met daarin fijne doorzichtige sokken, tot net boven de enkel;
• Witte pumps met daarin witte sokken;
• Sandalen met een naaldhak met felgekleurde of glittersokken: op die manier kun je open schoenen ook in de winter dragen;
• Sneakers onder een cropped jeans: daarin worden dan netsokken gedragen. Dat mogen eventueel korte netsokjes zijn; maar ook een netpanty is mogelijk: door de gaten in de jeans zie je dat het eigenlijk om een panty gaat. Helemaal hip wordt het wanneer de netpanty ook nog boven de taille van de jeans komt piepen. Zo'n panty wordt ook onder een jeansshort gedragen;
• Naast sneakers passen de netkousjes ook in andere platte schoenen, denk maar aan loafers, brogues, klassieke veterschoenen en mocassins.
• Sokken in laarzen zijn helemaal hot. Je hebt het coolste resultaat als ze net iets langer zijn dan de laars. In enkellaarsjes is het leuk als ze wat slobberen (boven de enkel uit, dus ook boven de laars). Het kan ook met knielaarzen, maar dan heb je echt lange sokken nodig ... dat lijkt dan al vlug op de trend met de beenverwarmers, zo typisch jaren 80. Modekenners en fashionista's hebben een haat-liefdeverhouding met beenwarmers ... maar goed, het is niet helemaal duidelijk of ze daadwerkelijk terugkomen. Er zijn wel al dikke sokken zonder tenen gesignaleerd.