naar top
Menu
Logo Print

POSITIEVE LENTEKRIEBELS

René Broekaert

Eindelijk nog eens positief nieuws. Na een barslechte januari en februari, bracht de derde maand van 2017 eindelijk soelaas: de meeste collega's schoendetailhandelaars konden de voorbije maand maart met positieve cijfers afsluiten. De weergoden in maart waren ons gunstig gezind: volgens het KMI kunnen we spreken van 'abnormale tot zeer uitzonderlijke' weersomstandigheden: zowel de gemiddelde temperatuur als het aantal zonnedagen lag ruim boven het langjarig gemiddelde, en dat vertaalde zich in de kooplust van de consumenten. De negatieve cijfers van de twee eerste maanden zijn nog niet geneutraliseerd, maar de verliezen van het eerste kwartaal tegenover dezelfde periode van 2016 zijn toch al gereduceerd tot rond de 5%. En dat belooft. Als de weergoden gunstig blijven kunnen we hopelijk nog eens spreken van een normale tot goede lente-zomerverkoop. De meeste collega's zien dan ook de toekomst positief tegemoet.

 LENTEMODELLEN…

De spreiding van de aankopen ligt in het verlengde van de voorbije jaren: in maart waren de dames goed voor 61% van de omzet, de heren voor 16%, en de kinderen voor 26%.Het beeld van de verkochte artikelen in maart 2017 staat in fel contrast met hetgeen vorig jaar werd verkocht. Toen was het huilen met de pet op, en kochten zowel de dames als de heren nog heel wat winterartikelen zoals bottines en halflaarsjes

 

 

Vorig jaar was er van sandalen nauwelijks sprake (amper 3%) en nu was dat aantal bij de dames al opgelopen tot 18%. Voor de heren uiteraard nog geen sandalen, daarvoor moet het kwik de 25° overschrijden. Maar het zijn vanzelfsprekend de sneakers, baskets en andere sportschoenen, die met het leeuwendeel van de omzet gaan lopen. De sneaker is 'incontournable' geworden, het is een verschijnsel dat we al enige tijd kennen, het ziet er niet naar uit dat er snel een eind zal aan komen. De hakhoogte in de damescollecties blijft laag, gemiddeld tussen de 0 en 3 cm.