naar top
Menu
Logo Print

ZAKENBAROMETER FEBRUARI 2017: MEER SOLDEN DAN NIEUWIGHEDEN

René Broekaert

Eind februari 2017 ziet de toestand in de schoendetailhandel in ons land er een stuk minder goed uit dan eind februari vorig jaar. Toen sloten we de eerste twee maanden nog af met een omzet van +1,7% en werden er 2,4% meer paren verkocht dan het jaar voordien. Volgens het KMI was februari 2017 een 'normale' maand, die op alle gebied weinig afweek van het langjarige gemiddelde: iets zachter, maar ook iets somberder, met 19 dagen neerslag en enkele uren minder zonneschijn.

 

Toch werd er in februari 2017 heel wat minder verkocht dan vorig jaar: men noteerde een omzetdaling van 7,1% en er werden 6,1% minder paren verkocht. Uiteraard zoekt de branche naar verklaringen, maar die zijn niet eenvoudig te vinden. Zowat alles wordt aangehaald om het gebrek aan kooplust van de consument tijdens de voorbije maand te duiden. In willekeurige volgorde: de internetverkoop, het weer, het veranderen van het bestedingspatroon, de consument die wacht tot er ergens kortingen zijn, het verschuiven van de krokusvakantie van februari vorig jaar naar begin maart dit jaar … Wellicht zijn dat allemaal elementen die een rol spelen, maar er is zeker geen unanimiteit om één grote boeman aan te duiden.

SOLDEN IN FEBRUARI?

Uit de enquêtes blijkt dat de overgrote meerderheid van de winkeliers en de middenstandsorganisaties pleit voor het behoud van de opruimingsperiodes in januari en augustus. In de praktijk zien we echter dat de lente-zomerverkoop in februari echt nog niet is gestart. Er is een zeer grote variatie in het aanbod van de schoendetailhandelaars tijdens de tweede maand. Het is dan ook moeilijk om gemiddelden te distilleren over de verkopen. Sommige detailhandelaars gaan resoluut voor het aanbod van de nieuwe collectie en steken hun winterartikelen en solden in de kelder of beperken de verkoop ervan tot een klein hoekje achteraan in de winkel. Dit is echter slechts een minderheid, want in de etalages van de meeste schoenwinkels zag men in februari nog zeer vaak de schoenen als soldaatjes op een rij met prijsaanduiding in rode viltstift. Ook werd nog zowat 16% van de omzet gerealiseerd in winterartikelen zonder kortin