naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - AN DE MAERE

NIEUWSTE WANDELSCHOEN COMBINEERT TECHNIEK MET EEN VLEUGJE FASHION

Comfort, prijs, waterdichtheid en pasvorm bepalen de keuze

Wie van plan is fikse natuurwandelingen te maken, heeft aangepast schoeisel nodig. Niet alleen voor berg en bos zijn wandelschoenen een must echter, ze duiken de laatste jaren ook steeds meer in het straatbeeld op. Op festivals bijvoorbeeld, maar ook in de stad zorgen ze voor het broodnodige comfort. Bovendien krijgen wandelschoenen steeds vaker een vleugje fashion mee. Aangepaste, stabiele exemplaren die er ook nog eens goed uitzien? Hoog tijd voor een update!

 

VIER CATEGORIEEN

Wandelschoenen worden ingedeeld in vier verschillende categorieën: A, B, C en D. Bovendien heeft elke categorie ook nog eens eigen gradaties. De 'gewone' schoenenzaak heeft er vooral baat bij om de categorieën A en B op te nemen in het assortiment. C- en D-schoenen horen veeleer in gespecialiseerde bergsportwinkels thuis.

Categorie a

A staat voor lichte en soepele wandelschoenen die voor korte wandelingen en dagelijkse activiteiten geschikt zijn. Een A/B-schoen geeft dan weer net wat meer steun, stevigheid en stabiliteit dan een A-schoen. Ga je op pad in heuvelachtig terrein of plan je een lange dagwandeling in eigen land, dan is het verstandig om te kiezen voor een A/B-wandelschoen.

Categorie b

In categorie B vinden we wandelschoenen die een stuk stevigeren stijver zijn dan de schoenen uit de A-categorie. Neem je een zware rugzak mee op een wandeling door bergachtig terrein, dan profiteer je van de steun die een B-schoen biedt. Op volledig vlak terrein presteert deze schoen minder. Categorie B/C-bergwandelschoenen hebben een hoge schacht die een goede steun aan de enkels geeft. De zool van de B/C-categorie is vrij stijf en buigt alleen door op het breedste gedeelte van de schoen. Bovendien biedt de zool extra demping waardoor je minder snel oneffenheden van het terrein zult voelen.

Categorie c

Onder een categorie C-schoen kun je flexibele stijgijzers binden. Dat maakt deze schoenen geschikt voor een gletsjeroversteek en voor het lopen met zware bepakking. Deze schoenen hebben een stuggere zool dan schoenen uit de B/C-categorie, maar zijn nog licht buigzaam.

Categorie d

Tot slot hebben we categorie D. Dit zijn heel technische stijgijzervaste schoenen, die geschikt zijn voor extreme tochten en beklimmingen. De zool van de schoen is niet buigzaam, want je klikt het stijgijzer op de zool. Deze schoenen worden voornamelijk geadviseerd aan klimmers of aan deelnemers van een bergsportcursus.

GEBRUIKTE MATERIALEN

 

Wandelschoenen bestaan ofwel uit leer ofwel uit kunststof. Nylon is lichter, maar ook meer ademend actief.

Leersoorten

Een natuurlijk materiaal zoals leer is duurder, omdat het ook bewerkt wordt tegen allerlei vuil van buitenaf. Door het zodanig te looien, krijgt leer een meer ademend vermogen. Bij schoenen vanaf categorie B vind je altijd leer. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende leersoorten. Meestal wordt de originele dikke huidlaag met een mes gesplitst: de buitenkant is het nubuckleer, de binnenkant is het vloer- of splitleer, beter bekend als suède. Nubuck is slijtvaster dan suède en daarom iets duurder. Nubuck vormt zich rond de voet, wat een aangenamer gevoel geeft. Het is de buitenste huidlaag, waardoor het van nature beter bestand is tegen regen en wind. Suède wordt soms aan de zijkant van de voet geplaatst, omdat die plaatsen minder belangrijk zijn bij het beschermen.

Combinatie van materialen

Soms worden leer en kunststof gecombineerd: zo wordt stevigheid gecombineerd met ademend vermogen, en blijft de prijs binnen de perken. Als er extra opties bijkomen, zoals stijgijzers of de mogelijkheid om die aan de schoen te hangen, zal de prijs ook omhoog gaan.

Een consument die jouw winkel binnenstapt om een paar wandelschoenen te kopen, heeft nood aan goede begeleiding

Zool

Zolen van lichte wandelschoenen zijn veel flexibeler dan die van zware trekkingschoenen. Met een lichte zool uit polyurethaan (pu), kan de voet gemakkelijk afrollen. Het pu wordtin de zool gespoten. Bij de zwaardere schoenen, waarbij de zool afneembaar en vervangbaar is, is er ook een brandzool, die steentjes en scherpe voorwerpen opvangt. Het rubber aan de buitenkant en het pu aan de binnenkant worden harder gemaakt naarmate het voor een hoger, lastiger terrein is. Zo heb je voldoende grip.

HET OOG WIL OOK WAT

In wandelschoenen zien we twee duidelijke trends: 'urban meets outdoor' enerzijds en lichtgewicht en sportief anderzijds. Omdat wandelschoenen steeds meer in het straatbeeld opduiken, doen meer en meer fabrikanten hun best om de schoenen mooi te maken. Stijl wordt belangrijker en een vleugje fashion is dus nooit ver weg. Traditionele kleuren zoals zwart, bruin, grijs en donkerblauw blijven het prima doen, maar het aanbod is vandaag veel uitgebreider dan dat. Van felgroen en paars over petroleumblauw tot roze en wit: alles kan en alles mag. Bovendien duiken in categorie A ook heel wat leuke sneakers in retro look op met veel (plantaardig gelooid leer), net als jongere modellen in monochrome uitvoeringen. Voor elk wat wils dus!?

ZO VERKOOP JE EEN WANDELSCHOEN

 

Een consument die jouw winkel binnenstapt om een paar wandelschoenen te kopen, heeft nood aan goede begeleiding. De juiste vragen stellen, is hierbij cruciaal. Waarvoor zul je de schoenen gebruiken?' Deze vraag is belangrijk om te bepalen welk type wandelschoen je nodig hebt (denk categorie A, B, C of D). In welke weersomstandigheden je vooral zult wandelen, is eveneens een belangrijke vraag. Wie zijn schoenen vaak in de regen zal dragen, opteert bijvoorbeeld het best voor waterdichte schoenen. En voorts peil je natuurlijk ook het best naar het budget dat de consument voor ogen heeft. Met die vragen in het achterhoofd, kun je een aantal modellen voorstellen, die vervolgens uitgebreid gepast moeten worden.

ZO KOOP JE EEN WANDELSCHOEN

Een wandelschoen moet goed zitten, punt. Zorg dat er voldoende keuze is en dat de schoen goed aanvoelt. Sommige merken staan bekend om hun smalle leest of net omgekeerd. Op basis daarvan kun je al onmiddellijk enkele merken uitsluiten. Idealiter is de schoen een halve tot een hele maat groter dan de normale schoenmaat. Bij (zware) inspanningen zwellen de voeten immers op, door het vocht. Als een geschikte schoen gevonden is, dan wandelt men het best een tiental minuten rond in de winkel, het liefst op een kleine helling en een stukje dat een rotsachtig terrein nabootst. Bij het naar beneden wandelen mogen de tenen de rand van de schoen niet raken. Dat verhoogt het risico op blauwe tenen en gescheurde nagels. Bij het stijgen moet de hiel stevig vastzitten.

WATERDICHT VERSUS WATERAFSTOTEND

Waterafstotend (= NIET waterdicht) wil zeggen dat er gedurende een korte periode geen water naar binnen zal komen. Even door de regen lopen zal geen probleem opleveren, door nat gras lopen of een langere tijd in natte omstandigheden dus wel, dan krijg je natte voeten. Waterdicht wil zeggen dat er gedurende een langere periode geen water naar binnen zal komen. Wanneer je een dag lang in het water zou staan, blijft de binnenzijde van de schoen en dus de voeten 100% droog.