naar top
Menu
Logo Print

ZAKENBAROMETER MEI 2017: UITSTEKEND ZOMERWEER STEMT BRANCHE OPTIMISTISCH
René Broekaert

Volgens het KMI was mei 2017 een abnormaal warme en droge maand, en dat heeft de verkoop in de schoendetailhandel gunstig beïnvloed. Mei 2017 sloot af met een omzetstijging van 2,6% ten opzichte van mei 2016 en toen was er ook al een stijging ten opzichte van mei 2015. Ook het aantal verkochte paren lag in mei 2017 2,8% hoger dan in mei vorig jaar. “De weersomstandigheden blijven nog altijd de belangrijkste factor voor een goede verkoop": dat is het commentaar van de overgrote meerderheid van detailhandelaars die aan deze enquête meewerken.

De gunstige resultaten waren evenwel onvoldoende om de verliezen van de voorbije maanden van 2017 goed te maken. De branche noteert tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar nog altijd 3,7% achterstand op de resultaten van dezelfde periode van vorig jaar. Niet goed uiteraard, maar vorig jaar stonden we er slechter voor met 8,2% omzetdaling ten opzichte van het jaar voordien. Eens te meer moeten we de cijfers en percentages in hun juiste context zien. Een groot aantal winkeliers heeft voor deze zomer heel wat minder ingekocht dan vorig jaar. Wie 20% minder heeft ingekocht en 10% minder heeft verkocht, doet uiteindelijk een goede zaak wat de rentabiliteit betreft, en dat is tenslotte datgene wat telt.

 

Ondanks deze cijfers blijft men dit jaar eerder optimistisch gestemd. De terreurproblematiek behoort (hopelijk) tot het verleden en de weersomstandigheden, ook begin juni, doen het beste verhopen voor de hele lente-zomerperiode. Vergeten we niet dat de prijzen aan de meet worden uitgedeeld, met name aan het eind van het seizoen, na de opruimingen, dan pas kunnen we de totaalbalans van de lente-zomerverkoop opmaken.