naar top
Menu
Logo Print

ZAKENBAROMETER OKTOBER 2016 deel 1: NORMALE HERFSTVERKOOP

Voor het eerst sinds lang kunnen we spreken over een 'normale herfstverkoop' tijdens de voorbije maand. De gegevens van het KMI benaderen de langjarige gemiddelden: oktober was een 'gewone' herfstmaand. Dat vertaalt zich in de gerealiseerde cijfers, die een inhaalmanoeuvre hebben gemaakt na de voorbije bar slechte periode.

Gemiddeld lag de omzet in de Belgische schoendetailhandel 9,2% hoger dan in oktober 2015 en werden er 7,4% meer paren verkocht dan tijdens dezelfde periode van vorig jaar. Die cijfers hebben ook hun weerslag op de globale resultaten van dit jaar,
maar die blijven nog altijd een heel stuk onder het gemiddelde van vorig jaar.

Eind oktober 2016 lag de omzet van de eerste tien maanden 6,3% lager dan in 2015, en ook het aantal verkochte paren bleef 7,8% onder het gemiddelde van vorig jaar. Het doet deugd dat er een normale verkoop was in oktober. Dat blijkt uit de gematigd optimistische commentaren van de meeste correspondenten. 'Het herfstweer zette aan tot kopen van herfstartikelen' en 'het voelt als het einde van een negatieve spiraal' zijn toch overwegingen die de burger moed geven. De verliezen inhalen tijdens de twee laatste maanden is utopisch, maar misschien kunnen we toch nog wat redden; we kunnen het alleen maar hopen.