naar top
Menu
Logo Print

ZAKENBAROMETER AUGUSTUS 2016:

HERFST-WINTERVERKOOP START IN MINEUR

De herfst-winterverkoop 2016-17 is in augustus zeer zwak gestart. Met gemiddeld 2,2% omzetverlies en 1,9% minder paren ten opzichte van augustus 2015 kan de schoenenbranche allerminst tevreden zijn. Ook de globale omzetcijfers van de eerst zeven maanden van 2016 liggen gemiddeld 7,3% lager, en het aantal verkochte paren 5,9% beneden de cijfers van dezelfde periode vorig jaar.

 

De ongunstige weersomstandigheden (voor de schoenen- en modebranche althans) waren de grote boeman. De zomeropruimingen zijn officieel gedaan op 31 juli, maar tijdens de tweede helft van augustus kregen we een hittegolf te verwerken. Ook de andere bekende negatieve elementen hebben rol gespeeld: de terreurdreiging, de internationale webshops, en ook het feit dat de Belg blijkbaar minder wil
consumeren: hij blijft geloven in het spaarboekje, hoewel dat praktisch geen rendement genereert. We kunnen ons troosten met het feit dat augustus slechts 6,5% van de jaaromzet vertegenwoordigt, en dat het kalf nog helemaal niet verdronken is.