naar top
Menu
Logo Print

NIEUWE MATERIALEN VOOR SCHOENEN

Zoektocht naar alternatieven voor leer om te veel afval en overconsumptie tegen te gaan

Leer is nog steeds het meest populaire materiaal, maar heeft veel duurzaamheids-issues. Daarom zoeken veel ontwerpers naar andere, nieuwe manieren voor het looien en afwerken van leer. Er wordt ook volop naar nieuwe leersoorten gezocht, zoals visleder, of naar leeralternatieven zonder dat er dieren aan te pas komen, zoals fruitleder, maar dikwijls zijn die soorten ook niet optimaal, waardoor er meer alternatieven nodig zijn. Op het SLEMinar 'Future footwear materials' van het innovatie- en educatie-instituut SLEM in Waalwijk werden een aantal nieuwe materialen voorgesteld.

VISLEER

Eén alternatief voor traditioneel leer bestaat erin te kijken naar delen die anders nergens voor dienen, zoals de maag van een rund. Ofwel wordt er naar nieuwe leersoorten gezocht, zoals naar vis. Dat wordt als duurzaam gezien, omdat de huid van vissen beschouwd wordt als afval van de visindustrie. Nadeel is echter dat visleder zeer fragiel is. Daarom zouden natuurlijke tannines en verfstoffen een betere optie zijn, zoals prints die gemaakt zijn van algen, die na een bepaalde tijd van kleur veranderen.

PLANTAARDIG LEER

De zoektocht naar leeralternatieven waarbij geen dierenhuiden aan te pas komen, groeit. De meeste opties tot nu toe vinden we terug in fruitleder, leer van palmboombladeren, champignons en ananas. Zelfs met totaal andere alternatieven, zoals mango, wordt volop geëxperimenteerd. Toch zijn de leersoorten die op planten gebaseerd zijn ook niet ideaal, want ze scheuren gemakkelijk. Lijm gebruiken om het leder weer dicht te lijmen, is natuurlijk ook niet zeer duurzaam. Daarom zijn er meer alternatieven nodig.

PRODUCTEN DIE VERANDEREN

Een totaal andere manier om overconsumptie tegen te gaan, is het creëren van producten die constant veranderen, zodat de consument die niet zo snel beu wordt. Zo worden er al tassen (bij het Britse The Unseen) ontworpen, die reageren op onzichtbare stimuli, zoals wind, uv-licht of hitte. De handtassen hiernaast veranderen bijvoorbeeld van kleur als ze aan een van die factoren wordt blootgesteld, terwijl de tassen er binnenshuis gewoon zwart uitzien.

BIOLOGISCH INTERACTIEF

De grootste belofte lijken wel de biologisch interactieve materialen te zijn. Bacteriën of andere natuurlijke componenten worden gebruikt om die interactiviteit te genereren. De techniek wordt tot nu toe voornamelijk voor textiel gebruikt. Door de warmte van het lichaam gaan de paneeltjes open. Als de huid afkoelt, gaan ze automatisch opnieuw dicht.

DIGITAAL INTERACTIEF

Ledlichtjes in schoenen is een fenomeen dat we al eerder gezien hebben, voornamelijk in de zool. Maar het is opnieuw een manier om de schoen 'ever changing' te maken, omdat de schoenen nu digitaal interactief zijn. Aangezien computerschermen steeds smaller worden, zal het een kwestie van tijd zijn vooraleer de schermpjes gebruikt worden als materiaal voor schoenen! Sterker nog, bij een paar merken zijn ze er al: Volvorii en Shiftwear gebruiken de techniek al op schoenen: graphics en animaties kunnen rechtstreeks via een app worden gedownload naar de schoen. Van verandering gesproken ...

4D-PRINTING: SHAPESHIFTING

In de verdere toekomst zullen drie dimensies niet langer volstaan. De eerste voorbeelden van 4D-printen bestaan al. Maar wat betekent 4D-printen nu eigenlijk? Nadat een voorwerp in 3D geprint is, is het geprogrammeerd om nog iets te doen, zoals veranderen van vorm. Het MIT vond een technologie uit waabij de inkt het 3D-geprinte textiel automatisch doet krimpen tot een schoen, vanaf het moment dat het voorwerp geprint is. Er zijn zelfs 4D-materialen die zichzelf herstellen: polymeren kunnen terug aan elkaar groeien alsze uiteengescheurd zijn.

3D-GEPRINTE FLEXIBELE MATERIALEN

Voor we nieuwe biotechnologische materialen op de markt zullen zien, is er nu al het 3D-printen, waarmee volop geëxperimenteerd wordt. Meer en meer worden flexibele materialen gebruikt voor 3D-printen. Ook meer printers zijn in staat om stretchy materialen te creëren, die wel een nieuwe soort knitwear lijken.

ECOLOGISCHE SCHOEN

Onderzoekster aan het KASK in Gent, Kristel Peters, maakte een ecologische schoen: een schoen die je niet zomaar weggooit. De onderkant is 3D-geprint; de upper, gemaakt van schimmels, is wel vervangbaar. Deze modulaire schoen is zo duurzaam mogelijk gemaakt, om zo weinig mogelijk afval te produceren.