naar top
Menu
Logo Print
16/12/2019 - RENÉ BROEKAERT

ZAKENBAROMETER NOVEMBER 2019

Flirten met de break-even

Dat er uiteenlopende verkoopresultaten zijn in de schoendetailhandel tijdens de voorbije maand november, is geen nieuws meer. Dat was trouwens ook tijdens alle voorgaande maanden het geval. Gemiddelden worden dan ook vaak met argusogen bekeken, maar het is het enige houvast dat onze statistieken kunnen bieden.

GECUMULEERDE OMZET IS BEHOORLIJK

Tijdens de elfde maand van dit jaar lag de omzet gemiddeld 5,2% lager dan tijdens november 2018. Ook het aantal verkochte paren lag 4,1% lager dan vorig jaar. Toch blijft de gecumuleerde omzet van de eerste elf maanden behoorlijk, zelfs beter dan dit tijdens de voorbije vijf jaren het geval was: min 0,4% omzet en min 0,5% in aantal paren: daar kan de schoenenboer vandaag goed mee leven, wat de hoop voedt dat dit jaar eindelijk eens op een positieve noot kan eindigen.

WINTERKLEUREN

Op klimatologisch vlak was november 2019 een zeer normale maand zonder uitschieters op het gebied van gemiddelde temperatuur, neerslag, zonneschijn en onweersdagen. Het kleurenpalet was winters, zowel voor dames, heren als voor kinderen. Zwart, bruin, cognac, grijs en blauw, en daarmee was alles gezegd. Zowel voor heren, dames als voor kinderen waren die kleuren – in alle schakeringen – goed voor meer dan 90% van de omzet.