naar top
Menu
Logo Print
11/10/2019 - RENÉ BROEKAERT

zakenbarometerZAKENBAROMETER SEPTEMBER 2019: DEEL 3

KORTINGEN

We kunnen er niet aan voorbij: sommige filiaalzaken hebben in september al met kortingen gespeeld. Niet altijd rechtstreeks, maar wel onder de vorm van bijvoorbeeld ‘terugnemen van oud schoeisel’ waarvoor dan een klein bedrag wordt betaald. Het is onuitroeibaar, en bovendien zet het de geloofwaardigheid van de winkelier onder druk. Vandaag € 100,00 voor een paar, morgen € 90,00 voor datzelfde paar, en volgende week weer € 100,00. Tracht dat maar te verklaren.

BETALINGEN AFRONDEN

De Nationale Federatie van het Schoenbedrijf herinnert eraan dat vanaf 1 december aanstaande de cash betalingen dienen te worden afgerond naar de dichtstbijzijnde 0 of 5 cent. In onze branche komt dat zelden voor, maar toch vindt men in de etalage soms nog artikelen die tegen bijvoorbeeld € 14,99 worden aangeboden. Kijk even naar www.goedafgerond.belguim.be. U vindt er vast nuttige informatie, ook voor uw eigen aankoopgedrag in winkels of grootwarenhuizen.

EVEN NADENKEN

We stellen vast dat de negatieve sfeer in de branche enigszins is weggeëbd. Goed zo, want een positieve uitstraling van verkopers en winkeliers straalt af op de klanten. Laten we hopen op lekkere kou tijdens de komende maanden, zodat onze wolgevoerde en warme artikelen ook hun weg naar buiten vinden.

Als besluit nog een bedenking van een lezer-winkelier:

“Als je al wat ouder wordt, kan je makkelijker relativeren. Ik merk wel dat je een goed zakelijk inzicht moet hebben om in de snel evoluerende zakelijke omgeving te overleven. Niet té zwart-wit denken, snel inspelen op bepaalde trends, anticiperen waar nodig, kostenbesparend denken, fiscaal denken … we hebben het de voorbije vijf jaren moeten ondervinden. Harder werken om minder te verdienen hoort daar nu eenmaal bij. Ik hoop dat we nu op een moment gekomen zijn waar stabiliteit de basis is om verder te doen.”