naar top
Menu
Logo Print
11/10/2019 - RENÉ BROEKAERT

ZAKENBAROMETER SEPTEMBER 2019

Positieve gemiddelden

September 2017 was een absolute topmaand, veruit de beste van het laatste decennium. Vorig jaar kende september uiteraard de terugslag, met negatieve percentages ten opzichte van het jaar voordien.

DOORSNEE MAAND

Dit jaar kunnen we stellen dat de situatie min of meer is ‘geregulariseerd’. Met gemiddeld 1,6% meer omzet en 0,9% meer verkochte paren ten opzichte van vorig jaar september kan de schoenenbranche zeker leven. Het is evenwel niet zo eenvoudig als het eruitziet. We spreken immers over gemiddelden, maar er zijn heel wat collega’s die ver van de mediaan afwijken, zoals te lezen is in de grafieken. Bovendien worden de extreme plussen en minnen nog niet meegerekend in de statistieken. Voor het KMI was de septembermaand ‘normaal’ met doorsnee temperaturen en neerslag.

INVLOEDEN

De gemiddelden zijn normaal, maar hoe verklaart men sommige (soms extreme) uitzonderingen? De redenen die hiervoor worden aangehaald, zijn dan ook uiteenlopend. Zo kan minder inkopen leiden tot hoger rendement. De redenering hebt u hier al vaker gelezen: Wie 10% minder inkoopt en slechts 2% minder omzet realiseert, kan spreken over een beter rendement. Wie evenwel 20% meer inkoopt en 10% meer omzet boekt, kan uitpakken met zeer positieve cijfers, maar maakt verlies.
Volgens sommige winkeliers draagt de website, en soms ook de webshop, bij tot betere zichtbaarheid van het assortiment, wat de verkopen stimuleert. Dit zou minder het geval zijn voor het segment kinderschoenen. Een kleine parenthese: In Nederland zijn er consumenten die vragen of er bij de levering geen voorgedrukte retouretiketten kunnen worden geleverd … moet er nog zand zijn?
Soms zijn er ook externe omstandigheden die de verkoop kunnen beïnvloeden, maar die niet altijd worden vermeld: een nieuwe winkel/verkooppunt of een winkel die sluit in de buurt, werken die de toegang bemoeilijken, het zijn elementen die de kastoestand kunnen veranderen!