naar top
Menu
Logo Print
13/08/2019 - RENÉ BROEKAERT

ZAKENBAROMETER JULI 2019: SOLDENMAAND BESLUIT POSITIEF BARSTEN IN DE E-COMMERCE

De positieve sfeer, die al enkele tijd waar te nemen is in de schoendetailhandel, wordt tijdens de soldenmaand juli bevestigd. Gemiddeld lag de omzet 2,5% hoger dan tijdens de maand juli 2018 en ook het aantal verkochte paren steeg met 1,2% ten opzichte van vorig jaar. Deze positieve trend vertaalt zich ook in de YTD cijfers: de omzet en het aantal verkochte paren tussen 1 januari en 31 juli van dit jaar ligt nog nauwelijks lager dan tijdens dezelfde periode van vorig jaar: er is nog een kleine achterstand van ongeveer 1%


Hittegolf in juli

Tijdens de maand juli van vorig jaar kende ons land ook een hittegolf: dat was een gelegenheid om de hele voorraad sandalen te liquideren. Dit jaar van hetzelfde laken een broek: andermaal kon men spreken van een geslaagde verkoop van open zomermodellen. Uitzondering was de laatste week van juli, tijdens de grote hitte bleven de winkels leeg, zelfs aan de kust. Als gevolg van deze weersomstandigheden gaan andermaal stemmen op om de opruimingsperiode met veertien dagen of een maand uit te stellen, maar dat is in de actuele commerciële context wishful thinking. Als een aantal retailers al per 1 juni beginnen met het aanbieden van kortingen, dan kan men toch onmogelijk solidariteit vinden om een latere soldenstart zelfs maar te overwegen.


Minder korting tijdens de solden

De gemiddelde kortingen die tijdens de maand juli werden toegekend lagen enkele procentjes lager dan in juli vorig jaar. Bij de start van de solden bedroegen de kortingen gemiddeld 24% (tegen 25% vorig jaar), na een tiental dagen werd dat 32% (34%) en de laatste rush bedroegen de kortingen gemiddeld 42% tegenover 48% vorig jaar. Andermaal moet hier genuanceerd worden. De meeste winkeliers beperkten hun kortingen op de lopende zomercollectie tot 10% à 15%, en dat kon bij veel consumenten op begrip rekenen. Ook op de klassiekers die ieder seizoen terugkomen en op de comfort collecties werd niet meer dan 10% toegestaan.

Sommige winkeliers bepaalden hun opruimingspercentages in functie van de verkoop tijdens de voorafgaande maanden. Anderzijds werden modellen van voorbije jaren en de echte winkeldochters tegen spotprijzen aangeboden. Blijkbaar wordt het “alles tegen min XX%” veel minder toegepast en bekijkt men stuk voor stuk welke korting kan gegeven worden. Beredeneerd solderen kan de kassa ten goede komen. Volgens de UCM (Union des Classes Moyennes) was er ook een onderscheid te maken tussen de verschillende landsdelen. “In Brussel is de situatie ontmoedigend. De handelaars spreken over een gevoelige vermindering van hun omzet vergeleken bij de solden van 2018. In Wallonië noteert men een status quo ten opzichte van vorig jaar, en zijn er zelfs die een hogere omzet realiseren.”