naar top
Menu
Logo Print
12/07/2019 - RENÉ BROEKAERT

ZAKENBAROMETER JUNI 2019: VARIATIES OP EEN BEKEND THEMA

Ook in juni 2019 minder omzet dan in juni 2018

Volgens het KMI was juni 2019 een “zeer warme en zonnige maand” met zeer hoge gemiddelde temperaturen en 25% meer zon dan het langjarig gemiddelde. En toch heeft die niet geleid tot betere verkoopcijfers dan vorig jaar. We kunnen zelfs bijna copy-paste de tekst van de zakenbarometer van juni vorig jaar woordelijk overnemen. Toen was de maand eveneens droog en warm, en lieten de verkoopcijfers ook te wensen over. In juni 2019 werd gemiddeld 7% minder omzet gerealiseerd en 7,5% minder paren verkocht dan in juni vorig jaar.


GEMIDDELDEN

Gemiddelden, dat is het magisch woord. De verklaring is duidelijk: er is geen enkele algemene regel meer voor het toestaan van kortingen in de schoendetailhandel. De wetgeving is dusdanig vervaagd, dat het omzeilen van de sperperiode, naar de geest van de wet, geen enkel probleem meer vormt. Er zijn winkeliers die al vanaf 1 juni hevig beginnen te zwaaien met kortingen, koppelverkopen en “speciale prijzen”, terwijl sommige anderen pas op 1 juli beginnen met de echte solden- of opruimingsperiode.

En tussen die twee extremen situeren zich talloze varianten. De start van de koppelverkoop startte bij sommigen op 1 juni, bij anderen op 15 juni, bij het begin van de plaatselijke braderie, om dan zonder onderbreking verder te lopen tot de solden. Ook het niveau van de aangeboden kortingen loopt sterk uiteen, van 20% korting op de tweede aankoop tot meer dan 50% op het hele pakket. Van daar dat in deze context het vermelden van een omzetdaling van 5% ten opzichte van vorig jaar, weinig relevant is, en dat ook het woord ‘gemiddelde’ zeer speciaal moet worden geïnterpreteerd.