naar top
Menu
Logo Print
18/02/2019 - RENÉ BROEKAERT

Zakenbarometer januari 2019: VALSE START

Het woord “solden” heeft zijn magie verloren. We herinneren ons nog vaag de tv-beelden waarop te zien was hoe een massa kooplustigen zich verdrong voor de deuren van de warenhuizen, vele uren vóór de opening op de eerste dag van de solden. Vandaag zijn “opruimingen” of “solden” vrijwel inhoudsloos geworden. Gedurende het gehele seizoen worden overal kortingen aangeboden, en het gaat crescendo vanaf eind november met Black Friday, Cybermonday, de koppelverkoop tijdens de sperperiode,… Niemand zit nog te wachten op 3 januari, de officiële soldenstart. Het is korting het hele jaar door. “De portemonnee is leeg”, aldus een collega, “ze zijn immers al meer dan een maand op zoek naar koopjes…”.

 omzet

MINDER OMZET EN MINDER PAREN

Met 7,5% minder omzet en 7,1% minder verkochte paren dan in januari 2018 kan niemand tevreden zijn. Het is wel zo dat de verminderde omzet in januari enigszins gecompenseerd werd door de koppelverkoop in december, maar ook tijdens die koppelverkoop werd er met korting verkocht, hetgeen de algemene omzet eveneens doet dalen.

Er heerst een vrij gelaten sfeer bij de detailhandelaars. De algemene teneur van de berichtgeving in de media is allesbehalve positief, en ongunstig voor het consumentenvertrouwen. Denken we maar aan de algemene staking van 13 februari, de “bosbrossers” en de milieuactivisten, de gele hesjes, het migratieprobleem, de politieke instabiliteit met een regering in lopende zaken, de verkiezingskoorts die begint te stijgen,…het zijn stuk voor stuk elementen die door de winkeliers aangehaald worden om het omzetverlies te duiden.

kopersgroep

De retail in het algemeen, en de schoendetailhandel in het bijzonder, staat onder druk. Citaat van een schoenenboer: “Kaas, varkensvlees, groenten van bij ons, pluimvee, visserij, bio, toerisme, en duizend andere producten en diensten worden door de overheid gesubsidieerd en gepromoot, maar de retail in eigen land wordt niet alleen vergeten, maar zelfs tegengewerkt door de overheid. Minister van economie Kris Peeters, die nochtans van uit UNIZO komt, rolt de rode loper uit en biedt voordelen aan distributiecentra voor online verkopers…uit het buitenland!”