naar top
Menu
Logo Print
15/06/2018 - RENÉ BROEKAERT

ZAKENBAROMETER MEI 2018

DOMPER OP DE FEESTVREUGDE

Ondanks de zeer zomerse weersomstandigheden van de voorbije maand mei waren de verkoopresultaten in de zelfstandige schoendetailhandel ondermaats.

Met een gemiddelde omzet die 10,3% lager lag dan in mei 2017 en met 7,5% minder verkochte paren is de hoop, die gerezen was na de uitstekende maand april, in de kiem gesmoord.

Ook op jaarbasis is het meestal kommer en kwel. Tijdens de eerste vijf maanden van 2018 werd gemiddeld 5,9% minder omzet gerealiseerd en werden 3,5% minder paren verkocht dan tijdens dezelfde periode van vorig jaar.

Omzet mei 2018

ONVERKLAARBAAR

De maand mei 2018 was een echte zomermaand. De gemiddelde temperatuur lag meer dan 3 graden hoger dan het langjarige gemiddelde, er viel slechts 14 mm neerslag tegenover normaal 66 mm, en de zon scheen meer dan 253 uur, daar waar we normaal in mei slechts 'recht' hebben op 191 uur.

Het KMI spreekt van 'zeer uitzonderlijke weersomstandigheden', dat wil zeggen dat het gaat om verschijnselen die slechts om de 30 jaar of meer voorkomen. En toch vertaalde zich dat niet in koopwoede bij de consumenten.

De toestand is vrij eenvoudig te omschrijven: de eerste veertien dagen van mei waren ronduit schitterend en tijdens de tweede helft van de maand is de verkoop als een pudding in elkaar gezakt en werden alle opgebouwde winsten tenietgedaan. Deze keer is er echt geen verklaring te geven voor het verschijnsel.

De commentaren van de deelnemende winkeliers zoeken steeds dezelfde oorzaken: kortingen door de filiaalzaken, de groeiende verkoop op internet en het gewijzigde bestedingspatroon van de consument, die meer uitgeeft aan reizen en elektronica dan aan kleding en schoeisel. Dat zijn inderdaad wel elementen die meespelen, maar er was in mei toch geen sprake van een uitzonderlijk gewijzigd koopgedrag.

Een zaak is zeker: deze keer zijn het niet de weergoden die roet in het eten strooiden, en voor de rest kunnen we alleen maar vraagtekens plaatsen. We zijn benieuwd of er lezers zijn die wel de vinger op de juiste wonde kunnen leggen.

omzet schoenen

NUANCEREN

Toch verdienen de resultaten enige nuancering. Er zijn inderdaad een aantal winkeliers die met plussen konden uitpakken in mei. Een maand met drie feestdagen en een brugdag heeft voor meer binnenlandse toeristische uitstappen gezorgd. Vele tienduizenden zijn tijdens de weekends in mei naar zee, de Ardennen of andere toeristische trekpleisters getrokken. En daar zijn er ook schoenwinkeliers, die van deze bewegingen hebben kunnen profiteren. De een zijn dood …

In ieder geval blijkt dat onze schoendetailhandel, en bij uitbreiding ook de prêt-à-porter, met de handen in het haar zit. De vraag is alleen hoe we naar oplossingen kunnen zoeken.

Ten slotte nog dit: niet alleen de 'kleine' winkelier heeft het moeilijk, ook bij de grotere jongens en de filiaalzaken is het vaak huilen met de pet op!