naar top
Menu
Logo Print
15/05/2018 - RENÉ BROEKAERT

ZAKENBAROMETER APRIL 2018: EINDELIJK POSITIEVE CIJFERS

NEGATIEF EERSTE KWARTAAL NOG NIET WEGGEWERKT

Eindelijk: voor het eerst dit jaar kunnen we de maandresultaten in de zelfstandige schoendetailhandel met positieve cijfers afsluiten. Inderdaad, de omzet van april 2018 lag gemiddeld 11,9% hoger dan april vorig jaar, en het aantal verkochte paren steeg zelfs met 16,5% ten opzichte van april 2017. Iedereen tevreden, uiteraard, maar er is nog geen reden voor euforie.

Inderdaad, de gecumuleerde omzet van de vier eerste maanden van dit jaar lag nog 4,9% lager dan tijdens dezelfde periode van 2017, en in dezelfde periode werden er ook 2,9% minder paren verkocht. De sfeer in de sector blijft optimistisch, en iedereen hoopt op een zonnige en warme meimaand om de trend te kunnen bestendigen.

omzetcijfer shoes

WARM LENTEWEER IN APRIL

Andermaal wordt bewezen hoezeer onze sector wordt beïnvloed door de weersomstandigheden. April 2017 was koud en droog, met als gevolg dat er toen slechts 14,6% ballerina’s en sandalen werden verkocht. Dit jaar waren de sandalen, samen met de espadrilles en de ballerina’s, goed voor meer dan 40% van de omzet.

Die cijfers verklaren dan ook het verschil tussen de procentuele stijging van de omzet tegenover het aantal paren. Espadrilles en sandalen zijn minder duur dan pumps, zodat de omzetstijging van 11,9% lager ligt dan de stijging van het aantal verkochte paren (16,5%).

Anderzijds vertalen de eerste echt warme dagen zich niet altijd in betere verkopen. Als het echt goed weer wordt, spurt niet iedereen onmiddellijk naar de winkelstraten. Heel wat consumenten willen eerst wat genieten van de tuin, van een terrasje, of van een fiets- of wandeltochtje. Het is pas als het lekker weer aanhoudt, dat de richting naar de modewinkels wordt ingeslagen.

De invloed van Pasen en de communie- of lentefeesten verschilt sterk van regio tot regio. Voor zover we uit onze cijfers conclusies kunnen trekken, lijkt het er op dat aan de outfit voor de kinderfeesten meer belang wordt gehecht in de plattelandsgemeenten dan in de steden. Sommige collega’s melden ook dat de aankoop van kinderschoenen voor de lente- of communiefeesten al veel eerder in het jaar gebeurt (januari-februari). De schoenen of kledij van de ouders is meer afhankelijk van de weersomstandigheden op de dag van de festiviteiten.

omzet april