naar top
Menu
Logo Print
12/03/2018 - RENÉ BROEKAERT

Zakenbarometer februari 2018: deel 2Verkoop schoenen kleur dames

ZOWEL WINTER- ALS ZOMERVERKOOP

Uit onze enquête over wat er in februari verkocht werd, lopen de gegevens in de traditionele schoenhandel zeer sterk uiteen, in die mate zelfs dat er onmogelijk sprake kan zijn van gemiddelden. Uit een doorsnede van alle verkooppunten (stad, platteland, toeristische centra, goedkoop en duurder segment …) blijkt dat er gewoonweg geen doorsnede te maken valt.

De extremen: in februari verkocht schoenwinkelier A nog 85% solden, 10% winterartikelen zonder korting, en slechts 5% lente-zomerschoenen. Winkelier B, daarentegen, had heel de winkel eind januari al ingezomerd en verkocht nog maar sporadisch een paartje restanten, maar wel voor 89% nieuwe lente-zomerartikelen. In die context is een gemiddelde van de februarimaand moeilijk samen te vatten.Verkoop schoenen kleur heren

KLEUREN EN MODELLEN

In functie van het voorgaande is het dan ook moeilijk om een samenvatting te geven van het kleurenpalet en van de verkochte modellen.

Er zijn evenwel toch lijnen die door alles heen gaan. Zo blijft de sneaker nog altijd een absolute topper: het model wordt winter en zomer gedragen en men vindt het zowel in 'winter'- als in 'zomer'-versie.

Sandalen zijn bij de dames gemiddeld goed voor 9% van de omzet, terwijl anderzijds ook hoge laarzen en echte winterartikelen ook vermeld werden.Verkoop per categorie herenschoenen

Het kleurenpalet blijft klassiek: bij de dames eisen zwart, bruin en blauw het leeuwendeel op, maar zoals gezegd, even goed in winter- als in zomermodellen.

PRIJSNIVEAU BLIJFT RELATIEF STABIEL

Het ziet ernaar uit dat het prijsniveau van de lente-zomercollectie, die nu in de winkels wordt aangeboden, weinig verschilt van de vorige jaren: de meeste collega’s spreken van een status quo of een minimale stijging van ± 5% van de verkoopprijs. Dat zal zeker voor de consument geen argument kunnen zijn om zijn aankoopgedrag te wijzigen.

Verkoop kinderschoenenVerkoop categorie damesschoenen