naar top
Menu
Logo Print
12/03/2018 - RENÉ BROEKAERT

ZAKENBAROMETER FEBRUARI 2018: ZWAKKE VERKOOP

GEBREK AAN BELANGSTELLING VOOR VAKBEURZEN, SCHOENENBRANCHE MAAKT ZICH ZORGEN

Omzetcijfers en verkochte paren

De verkopen in de zelfstandige schoenhandel gedurende de maand februari 2018 waren allesbehalve gunstig te noemen. De branche maakt zich zorgen, maar van paniek is er nog geen sprake. De tweede maand van 2018 sloot af met een verlies van 12,9% ten opzichte van februari 2017, maar aangezien de maand februari vorig jaar slechts goed was voor 5,1% van de jaaromzet, brengt een terugloop van 12,9% geen aardschok mee in de balansen. Maar de sfeer is toch allesbehalve optimistisch.

Omzetcijfers en verkochte paren

De verklaring was deze keer niet ver te zoeken: de winterprik heeft ons parten gespeeld en de weersomstandigheden in februari 2018 waren zeker niet normaal te noemen. De gemiddelde temperatuur bedroeg slechts 0,8° tegenover 3,7° gemiddeld. Daartegenover staat dat de zon in februari bijna 150 uur scheen, tegenover 76 uur normaal. Vreemde toestanden.

aandeel kopersgroep schoenen

ONEVENWICHT IN VRAAG EN AANBOD

De winterprik die ons land - en de buurlanden - in februari getroffen heeft, strooide duidelijk roet in het eten. Wie jarenlang gepleit heeft voor wintersolden in februari of zelfs maart, kreeg dit jaar andermaal gelijk: februari 2018 was absoluut de koudste wintermaand, maar in alle etalages van de schoenenboeren lagen de sandaaltjes, ballerina's en andere teenslippers te blinken. Het is uiteraard veel te laat om de data van de solden opnieuw bespreekbaar te maken, laat staan om daar nog wijziging in aan te brengen.

“Te laat om met acties van winterschoenen uit te pakken, en geen weer voor lente-zomerliefhebbers", zo luidt de commentaar. Ook de gladde wegen en voetpaden hebben heel wat mensen thuisgehouden. Een collega-winkelier vindt dat ook het KMI niet vrijuit gaat door de mensen te adviseren om thuis te blijven als er 1 cm sneeuw ligt of als de aangekondigde blizzard uitblijft.