naar top
Menu
Logo Print

PROMOTIE EN OPLEIDING VOOR EUROPEES HOOGWAARDIG SCHOEISEL

René Broekaert

 

We schrijven begin 2014. Tijdens een gesprek van Carmen Arias Castellano, Secretaris-Generaal van de CEC (Confédération Européenne de la Chaussure) met Rita Souto, Training director van het CTCP (Centro Tecnológico do Calçado de Portugal) over de toestand van de schoenfabricatie in Europa, blijkt dat de export van hoogwaardige 'high-end shoes' uit Europa naar derde landen, de laatste jaren een belangrijke groei kent.

Carmen Arias: “Wij stelden vast dat de Europese schoenfabrikanten over een uitstekende expertise beschikken voor het produceren van die luxeartikelen, maar dat die kennis onvoldoende werd doorgegeven aan de jongere generaties en ook riskeerde verloren te gaan. We wilden bijdragen aan de overdracht van kennis en de productie van hoogwaardig schoeisel in Europa versterken en bevorderen. ".

Ook blijkt dat er buiten Europa, bijvoorbeeld in China, een snel groeiende groep financieel sterke consumenten bestaat, die dergelijke topartikelen willen kopen, maar er onvoldoende aanbod voor vindt.

INITIATIEVEN

Uit nader onderzoek dat in het begin van het project High-End Shoe werd gevoerd, bleek dat er in de Europese schoenenindustrie en in de opleidingscentra geen specifieke aandacht werd besteed aan dit segment van high-end artikelen. De knowhow hiervoor is wel aanwezig binnen de bedrijven van bepaalde topfabrikanten, maar de opleiding wordt niet aangeboden in het traditionele opleidingscircuit.

Carmen Arias: “Om de expertise op het vlak van het luxe-segment in de schoenindustrie niet verloren te laten gaan, namen we contact op met een aantal Europese opleidingscentra en organisaties in de schoenensector, en werd besloten een specifieke opleiding te organiseren met het oog op de creatie en de productie van Europese High-End schoenen. Er werd een consortium opgericht om dit initiatief te ondersteunen." (zie kader)

CONSORTIUM HIGH-END-SHOE

 • CEC: EUROPEAN CONFEDERATION of the FOOTWEAR INDUSTRY
 • CTCP: CENTRO TECNOLÓGICO do CALÇADO de PORTUGAL
 • POLITECNICO CALZATURIERO ITALY
 • LYCÉE de DAUPHINÉ FRANCE
 • INESCOP: ISTITUTO TECNOLÓGICO del CALZADO SPAIN
 • COKA: CZECH FOOTWEAR and LEATHER ASSOCIATION
 • ERASMUS +

Het project werd positief onthaald en er werd een bedrag van €435.780 vrijgemaakt om gedurende drie jaar (oktober 2014 - oktober 2017) een innovatief trainingsproject op te stellen voor de fabricatie van luxe-schoeisel in Europa.

DRIE OPLEIDINGSCENTRA

De drie opleidingscentra, die het project ondersteunen (CTCP Lycée du Dauphiné en Politecnico Calzaturiero) hebben dan gedurende die drie jaar een opleidingsprogramma uitgewerkt met de volgende objectieven:

 • Het ontwikkelen en versterken van de toegevoegde waarde van het Europees schoeisel
 • Herbekijken en updaten van het profiel van de “Technicus voor de Fabricatie en Maatwerkproductie in de schoenindustrie" met een aangepast opleidingsprogramma
 • Ontwikkelen van een b-learning cursus (een combinatie van campusonderwijs en e-learning) en workshops
 • Versterken en ontwikkelen van de inzetbaarheid van designers, modellisten en ondernemers in de schoenensector
 • Cursussen aanbieden om de high-end kwaliteitsschoenfabricatie in Europa verder te ontwikkelen
 • Innovatieve ICT training aanbieden op het vlak van schoenfabricage, ondernemerschap, marketing en commercialisatie, start-up business en andere

START VANAF 2018

Het project werd in september succesvol afgerond. Vanaf begin volgend jaar zal het onder verschillende vormen worden aangeboden. Het is mogelijk om sommige modules rechtstreeks te volgen via de online cursussen. Inschrijven hiervoor kan via de website van het project (zie onderaan)

De drie deelnemende opleidingscentra in Italië, Tsjechië en Frankrijk (zie hoger) bieden deze cursussen aan. Deze bestaande uit het online theoretisch gedeelte en het praktische deel thuis. Het is mogelijk dat in de toekomst ook andere opleidingscentra deze cursussen zullen aanbieden. Ook Europese schoenfabrikanten die dit wensen, en beschikken over een opleidingscentrum, kunnen binnen hun bedrijf een aantal modules overnemen ten behoeve van hun technici en zelf de praktische opleiding organiseren aan hun personeelsleden.

PILOOTOPLEIDING IN ITALIË

In juli 2017 werd reeds een eerste 'pilot-training' cursus georganiseerd door de Politecnico Calzaturiero in Padua (It). Een 15-tal jonge schoentechnici en designstudenten uit Tsjechië, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje nam hieraan deel ten einde de nodige technische knowhow en praktijkervaring te verwerven om handgemaakt luxeschoeisel te maken. Tijdens deze cursus werden gedetailleerde technieken zoals Goodyear maakwijze aangeleerd, een techniek die zeer belangrijk is voor het maken van luxueuze, elegante en comfortabele schoenen.

Deze pilootlessen legden de focus op onder meer patroontekenen, uitsnijden van leder, handnaaiwerk, en afwerkingstechnieken zoals afkleuren en polijsten. Op het eind van de cursus had iedere student een paar kwalitatieve high-end schoenen gemaakt met de traditionele technieken.

Voor meer info over het gehele project: www.highendshoe.eu