naar top
Menu
Logo Print
17/06/2019 - RENÉ BROEKAERT

ZAKENBAROMETER MEI 2019: VOORLOPIG GEEN BETERSCHAP

Na de zeer zwakke maand april heeft de Belgische zelfstandige schoendetailhandel zich niet kunnen optrekken aan de resultaten van mei. De vijfde maand van 2019 sluit af met gemiddeld 1% minder omzet en 2,5% minder verkochte paren dan in mei 2018, waarvan de resultaten eveneens allesbehalve gunstig waren. Volgens de officiële website van het KMI was mei 2019 een “eerder koude, droge en kalme maand”. Mei 2018 was volgens dezelfde bron “zeer zonnig en warm”, waaruit we kunnen concluderen dat de weersomstandigheden niet zo’n belangrijke rol hebben gespeeld.

Toch moet dit worden genuanceerd: volgens een aantal collega’s zijn de zon en de warmte wel bepalend voor de verkoop en de belangstelling: “Als het buiten koud is, moeten we soms gaan voelen aan de winkeldeur of die wel open is, en van zodra er zonneschijn en warmte opduikt, hebben we handen te kort.” De gecumuleerde resultaten van de vijf eerste maanden van het jaar zijn evenmin om over naar huis te schrijven: op 31 mei 2019 lag de globale omzet in de schoendetailhandel 4,1% lager dan op 31 mei 2018. Ook werden er tijdens dezelfde vijf maanden gemiddeld 4% minder paren verkocht dan vorig jaar.

VERKLARINGEN

Uiteraard zoekt iedereen verklaringen voor die negatieve trend in de schoenenverkoop, die nu al enkele opeenvolgende jaren gestaag keldert, althans in de traditionele stenen winkels. De litanie blijft onveranderd: weersomstandigheden, internetverkoop, ook van de leveranciers en fabrikanten, die op deze manier hun eigen klanten beconcurreren, kortingrages bij de filiaalzaken, de schoen is niet hip meer, iedereen draagt toch sneakers, meer geld voor reizen, elektronica en resto dan voor schoenen, en ga zo maar voort...

Het is goed mogelijk dat al die elementen een min of meer belangrijke rol spelen bij de problematiek van de schoenenboer, maar de gouden tip of formule om het tij te keren is blijkbaar nog niet gevonden… Een enkele uitzondering niet te na gesproken, hebben feestdagen en schoolvakanties ook niet meer de positieve impact van weleer. Zelfs voor de communies en andere lentefeesten worden niet veel extra inspanningen meer geleverd, zo blijkt uit de reacties.