naar top
Menu
Logo Print
13/03/2019 - HELEEN CASTEL

U WIL EEN DUURZAME TOEKOMST? DENK VEGAN EN ECOLOGISCH

Steeds meer reguliere schoenenwinkels stappen mee in het veganverhaal

Veganistische schoenen? Ja, je leest het goed: schoenen die niet van dierlijk materiaal gemaakt worden én onder fairtrade omstandigheden worden geproduceerd. Steeds meer mensen staan stil bij de gevolgen van hun levensstijl en krijgen meer aandacht voor een dier-, mens- en milieuvriendelijke samenleving. We gaan met z’n allen consuminderen en veganisme slaat steeds meer aan bij het grote publiek. En daar spelen niet alleen veganistische schoenenmerken op in. Ook de reguliere schoenenwinkel springt op de kar.

betrem

Veganistische schoenen

Een alternatief vinden voor leren schoenen viel tot voor kort nog niet mee. Maar omdat de vraag stijgt, stijgt ook het aanbod. Meer en meer merken spelen in op deze opkomende markt. Dit heeft tot gevolg gehad dat veel producten nu een officieel keurmerk dragen. Daardoor wordt gegarandeerd dat de producten absoluut vrij zijn van dierlijke materialen en pesticiden. Veel schoenenwinkels hebben het op dit moment moeilijk. Het is dus interessant om zich met een aangepast assortiment te onderscheiden tegenover de grote onlinewebshops. Schoenenfabrikanten die een veganistisch of ecologisch alternatief bieden, geven de winkelier de kans om met een vernieuwend product naar buiten te komen. Zo kunnen zij ook het kleine publiek aanspreken. En dat is voor het imago van de winkel ook interessant.

Booming business

Een veganistisch voedingspatroon is vrij van dierlijke producten. Maar vaak wordt ook elk gebruik van dieren voor kleding, schoenen, experimenten of eender welk ander doel vermeden. Veganisme zit in de lift. Steeds meer mensen willen actief meebouwen aan een dier-, mens- en milieuvriendelijke samen­leving. Op enkele jaren tijd zijn we van 0,3% naar 1% veganisten gegaan in België (cijfers Ivox-enquete van EVA vzw 2018). Dat komt neer op 110.000 Belgen. Niet alleen blijft dit aantal stijgen, we moeten er ook rekening mee houden dat er steeds meer ‘deeltijds’ veganisten zijn en mensen die gewoon veganistische producten willen uitproberen.

Materialen

Vooraleer een veganistische schoen tot stand komt, wordt eerst uitvoerig bestudeerd welke materialen en combinaties zich er het best toe lenen om een mooie en comfortabele schoen te creëren. Bij vegan schoenen wordt niet alleen het leder vervangen, maar ook alle grondstoffen en bijproducten. Er wordt enkel gebruikgemaakt van materialen afkomstig van en voor moeder aarde, stoffen waar dierlijke materialen niet in voorkomen en dus cruelty free zijn. Het geschikte materiaal vinden is het moeilijkst. Niet elk materiaal kan verwerkt worden in een schoen. De schoen moet er uiteindelijk ook aantrekkelijk uitzien. Er wordt ook steeds meer gewerkt met circulaire economie: gerecycleerde producten zoals visnetten en petflessen worden gebruikt in schoenen en daarna opnieuw gerecycleerd.

Ananasleer

Een mooi voorbeeld van een eeuwenoud concept in een nieuw jasje, zijn veganistische schoenen gemaakt uit de bladeren van ananas. Schoenen van ananasleer zijn vrij van dierlijke materialen, zijn volledig organisch en dragen bij aan het welzijn van de boeren in de Filipijnen. Pinatex of ananasleer is de hype van het moment. De stof voelt prettig en comfortabel aan, is enigszins flexibel en bijzonder stevig. Schoenen uit ananasleder kunnen zowel in de winter als de zomer gedragen worden.

veja

Paddenstoelenleer

De gelijkenis tussen paddenstoelenleer en gewoon leer is treffend. Paddenstoelenleer is organisch, gluten- en chemicaliënvrij en heeft een zeer gemarmerd, fluweelachtig oppervlak. Het beschikt over sterk absorberende, antibacteriële en antiseptische eigenschappen, is licht van gewicht en isoleert goed.

Microvezels

Microvezels zijn gemaakt van nylon, polyester en katoen. Microvezels zijn net zo taai als leer maar minder belastend. Het looien van leer verbruikt voor het maken van een paar schoenen vijf keer meer olie dan het maken van dezelfde schoenen met microvezel. Het materiaal is Oeko-tex gecertificeerd, maar dat label slaat niet op ecologie. Hoe ecologisch microvezels echt zijn, is minder duidelijk.

Kurk

Kurk is 100 procent natuurlijk, herbruikbaar en recycleerbaar en wordt gewonnen uit de bast van kurkeiken. In dit proces wordt er verantwoord omgegaan met de boom, eventuele

kap en herplanting. Kurk is waterdicht, licht, comfortabel en voelt prettig aan.

Kwaliteit

Het is belangrijk dat alternatieve materialen de kwaliteit niet ongedaan maken. Er wordt bijvoorbeeld gezocht naar materialen die de voeten laten ademen. De materialen die merken uitkiezen zijn van topkwaliteit en dus zeker van vergelijkbare, en in sommige gevallen zelfs van betere kwaliteit, dan leer.

Kostprijs

Een schoen die gemaakt is van veganistische en ecologische materialen is iets duurder, maar moet voor de consument betaalbaar blijven. Als het product te duur wordt, dan beperk je het publiek. Voor een kleine meerprijs weet de consument zeker dat zijn aankoop duurzaam en milieuvriendelijk is.

We are Wado

Een schoen, twee bomen

De meeste lederen sneakers zijn gelooid met chroom, een vervuilende chemische stof die voorkomt dat het leer uit elkaar valt als we eenmaal van onze schoenen af zijn. Om de impact op de planeet te minimaliseren, wordt het leer bij Wado gelooid met het Wet-White (chroomvrij) proces, speciaal ontwikkeld om de biologische afbreekbaarheid te verbeteren. Wado vecht vooral tegen ontbossing. Voor elk paar verkochte schoenen worden twee bomen gepland. De schoenen worden in een verantwoorde omgeving in Portugal geproduceerd.

VEJA

Groene sneakers

Het Franse schoenenmerk Veja maakt al zeven jaar hippe sneakers gemaakt van biologisch katoen, fairtrade rubber, en plantaardig gelooid leer. Het biologisch katoen wordt ingekocht bij kleine Braziliaanse boeren die zich allen toeleggen op biologische landbouw. Het gebruikte rubber komt uit het Amazonewoud, de enige plek op aarde waar rubberbomen nog in het wild groeien. Veja werkt er samen met 60 families van rubbertappers die de stof rechtstreeks oogsten van de bomen.

Yunik: verdeeld door bertrem trade

Uitgebreid aanbod

In het aanbod veganistische schoenen zitten vooral sportieve schoenen. Bertrem schoenen wil een groter publiek aanspreken. Met meer variatie, trek je ook ecologisten aan en een mooi eindresultaat zorgt ervoor dat zowel jong als oud de schoen kan dragen. Bertrem wil haar schoenen niet alleen aan veganisten verkopen, maar ook aan mensen die milieu­bewust zijn en ecologie belangrijk vinden.

Veganistisch en ecologisch

Carole Bertrem: “De veganistische lijn wordt gemaakt in Spanje. Het was een lange zoektocht om een geschikt materiaal te vinden dat mooi is en verwerkt kan worden. Bij de productie werd geen petroleum gebruikt. De voering van de schoen is een technisch product op basis van microvezel waar je niet in zweet. Het absorbeert het zweet zelfs nog meer dan bij leder. Alle gebruikte materialen zijn ook biologisch afbreekbaar.”

De noden van de markt

Brako anatomics staat voor comfortabele lederen schoenen waarin een steunzool gedragen kan worden. Een fabrikant moet zich aanpassen aan de noden van de markt. Er kwamen steeds meer mensen met chroomallergie, dus zorgde het merk voor chroomvrije materialen. De opwarming van de aarde houdt veel mensen bezig. De stap naar een vegan en milieubewuste schoen was voor de Spaanse fabrikant dan ook logisch. En ook de winkelier kan zo met een vernieuwend product naar buiten komen, zonder dat de kwaliteit of look teniet gedaan wordt. Carole: “Blijf altijd zoeken naar nieuwe uitdagingen en zoek een fabrikant die luistert naar je wensen. Door ook te focussen op het ecologische aspect, spreek je een breder publiek aan.”

Stay GoldStay Gold

Van zaadjes tot schoenen

Frédérique Pieters opende begin december de deuren van haar winkel in de Zwartzustersstraat in Antwerpen. Stay Gold is een uitloper van haar webshop Infinite Seeds, waar ze een jaar geleden op haar appartement in Brussel mee begon. “Ik wou met Stay Gold aantonen hoe makkelijk het kan zijn om toffe, ecologische en comfortabele vegan schoenen te vinden. Ik ben dan ook erg blij te zien dat meer dan driekwart van de klanten die hier over de vloer komen niet noodzakelijk vegan is. Er is interesse om schoenen met een mooi verhaal te kopen.” Behalve dier- en mensvriendelijk kiest Frédérique voor Europees, tenzij het fairtrade is. “Ik maak keuzes naar mijn eigen smaak en waarden, altijd vegan en zo duurzaam mogelijk. Ik koop bijvoorbeeld ook stock van oudere collecties. Behalve veganisme en duurzaamheid wordt ook transparantie over de omstandigheden waarin de schoenen gemaakt worden hét nieuwe normaal. Schoenenwinkels- en -fabrikanten kunnen niet achterblijven met deze evolutie, 2019 is het jaar om in deze richting mee te stappen.”