naar top
Menu
Logo Print
28/11/2018 - TILLY BAEKELANDT

OPERATIONELE LEASING

WAT?operleasing

Bij operationele leasing, ook wel renting genoemd, ligt de nadruk eerder op de verhuur van de bestelwagen dan op de verwerving. De looptijd van het leasingscontract is meestal korter dan de economische levensduur van de bestelwagen. Operationele leasingcontracten bevatten vaak een all-informule in de vorm van een aanvullend dienstenpakket inclusief kosten voor onderhoud, herstel, verzekering, belastingen, brandstof, technische bijstand, vervangwagen. Zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan en kan je gemakkelijk je kosten budgetteren en risico beheersen. Soms bestaat de optie om de bestelwagen op het einde van het contract over te kopen, maar meestal niet. Wordt vooral aangeraden wanneer er veel kilometers worden gereden.

BOEKHOUDKUNDIGE VERWERKING?

 Bij een operationele leasing worden de maandelijkse huurfacturen als een kost opgenomen in de resultatenrekening. Wat er effectief wordt gefactureerd, wordt eveneens in kosten opgenomen. Dit in tegenstelling tot de financiële leasing, waar de afschrijving in de resultatenrekening wordt opgenomen.

GEWIKT EN GEWOGENleaseofbuy

 Voordelen?

  • Vast maandelijks bedrag: volledige controle op uw budget.
  • Geen extra administratie: verzekering, onderhoud … zitten reeds in het contract verwerkt.
  • Leasing wordt gemakkelijker toegestaan dan andere financieringsvormen, daar de leasingmaatschappij de juridische en economische eigenaar blijft van de bestelwagen en deze als waarborg dient.
  • De leasingmaatschappij doet de voorfinanciering van de btw.
  • Leasingscontracten zijn doorgaans flexibeler.
  • Je betaalt pas je eerste huurprijs op het moment dat je in het bezit bent van de bestelwagen.

Nadelen?

  • Wanneer u weinig kilometers rijdt, scheurt u waarschijnlijk uw broek aan de 'all-informule'.
  • Bij einde contract dient uw bestelwagen in goede staat te zijn, anders zullen hiervoor kosten aangerekend worden.
  • Het vroegtijdig verbreken van het contract kan duur oplopen.
  • Wanneer u over het aantal contractueel afgesproken kilometers gaat, levert dit extra kosten op.

Bij operationele leasing, ook wel renting genoemd, ligt de nadruk eerder op de verhuur van de bestelwagen dan op de verwerving.

Bankenterminologie

We zien dat banken vaak een operationele renting en financiële renting aanbieden. Wat de banken als operationele renting naar voren schuiven, is in feite een operationele leasing zonder aankoopoptie. De financiële renting is een operationele leasing met op het einde van het contract de aankoopoptie tegen een vooraf afgesproken restwaarde die hoger ligt dan 15% van de aanschaffingswaarde.

Met dank aan Alaska, advisors-accountants-auditors