De uitvoer van de Italiaanse schoenenindustrie met 7,1% gestegen in waarde

De cijfers betreffen de eerste helft van 2019

De uitvoer is de enige positieve noot binnen de sector: die is in de eerste zes maanden van 2019 toegenomen met maar liefst +7,1% in waarde. Dat houdt in dat de gemiddelde prijs nu op 47,55 euro per paar ligt, goed voor een stijging van +8,2%. Deze cijfers zijn afkomstig uit het verslag over de Italiaanse schoenindustrie (eerste helft 2019), opgesteld door het Confindustria Moda Research Centre for Assocalzaturifici.
Ondanks deze prestaties, blijft de binnenlandse consumptie zwak. Zo daalden gezinsuitgaven met -3,7% in kwantiteit. Het klimaat van onzekerheid houdt aan onder invloed van onder meer handelsspanningen, vertraagde grote economieën (vooral China en Duitsland) en het uitblijven van een antwoord op het grote Brexit-vraagstuk.
Naar buitenlandse verkoop toe is er geen tekort aan groeimarkten, hoewel die stijgingen gepaard gaan met dalingen in het volume (-4% voor de VS en Canada, -1,1% voor het Verre Oosten en -1,1% voor Japan). De productie daalde met -2,3% in volume, hoewel kleinere ondernemingen (met een omzet kleiner dan 15 miljoen euro) lag de daling op -4,5%. Het enige segment dat positief tekende op het gebied van binnenlandse consumptie, was de sportschoen/sneaker (+0,8% in hoeveelheid en +2,9% in waarde). Klassiek schoeisel voor mannen en vrouwen daalde dan weer aanzienlijk (-9,5% in waarde en -8,3% in volume).
Wat de verkoopkanalen betreft, blijft de onlineverkoop stijgen (+10,3% in volume en +17,3% in uitgaven), goed voor 11% van het totale verkoopvolume in die periode. Voor de traditionele detailhandel waren prestaties dan weer minder goed (-11% in verkochte paren, met een daling van bijna 16% in uitgaven). Ook de daling van het aantal ondernemingen en werknemers werd voortgezet in de sector: de eerste helft van 2019 werd afgesloten met -119 schoenfabrikanten (-2,6%) en 492 minder werknemers (-0,7%) in vergelijking met december 2018.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Shoes 

Shoes maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.