naar top
Menu
Logo Print

Paddenstoelenleer als duurzaam alternatief

Een veganistisch alternatief voor lederwaren
magazine

Ook de mode-industrie gaat op zoek naar duurzame alternatieven voor arbeidsintensieve vezels of vezels op basis van petroleum. Een nieuwe innovatie hierin is het gebruik van paddenstoelenleer voor mode-accessoires zoals portemonnees en handtassen. Het Berlijnse ZVNDER specialiseert zich in de productie van deze accessoires uit tonderzwamleer, een boomschimmel. Het visueel oppervlak ervan lijkt op dierlijk leer, maar het heeft sterk absorberende, antibacteriële en antiseptische eigenschappen. Het leer is licht, maar tegelijkertijd isolerend.

Voor de verwerking rekent ZVNDER op de langdurige kennis en de unieke verwerking van de lokale familiebedrijven uit het Roemeense Transylvanië. Zij oogsten de paddenstoel met de hand en laten die maximaal een jaar lang drogen. Daarna wordt ze geschild en verder met de hand verwerkt. De afwerking gebeurt in een Berlijnse studio, waar het materiaal wordt aangepast aan productvereisten (zoals bijvoorbeeld vochtbescherming).

Alle delen van de zwam worden gebruikt, dus is er van verspilling geen sprake. “De sterk absorberende vezels kunnen veel vocht in de schoenen opnemen. Bij direct huidcontact waren er succesvolle tests om voetschimmel tegen te gaan. Zelfs in horlogebandjes kunnen de vezels huidirritatie bij mensen met eczeem voorkomen,” legt ZVNDER daarbij uit. Het bedrijf werkt in samenwerking met nat-2 ook samen voor schoenen uit tonderzwamleer. Het leer wordt gecombineerd met andere innovatieve materialen zoals kurk en biologisch katoenen badstof.

CM_LEDERWAREN

CM_LEDERWAREN

+3250240404
+3250240445