naar top
Menu
Logo Print

Datagedreven schoenen van ECCO en Dassault Systèmes

Aan de hand van biomechanische gegevens
magazine

Het Innovation Lab van schoenenmerk ECCO heeft samen met het FashionLab van Dassault Systèmes een pilot ontwikkeld voor gepersonaliseerde schoenen gestuwd door datagaring over de drager. Het project heet QUANT-U en werd in april opgestart in Amsterdam, waar een selecte groep deelnemers gepersonaliseerde schoenen lieten aanmeten. In het innovatielab van ECCO wordt de technologie nu verder geoptimaliseerd aan de hand van deze meetgegevens.

Bij deze technologie wordt gebruikgemaakt van biomechanische data om in enkele uren gepersonaliseerde zolen te laten 3D-printen. Dat gaat volgens drie stappen:

Eerst wordt de data in realtime geanalyseerd aan de hand van een combinatie van anatomische scan- en sensorgegevens om een unieke digitale voetafdruk te maken. In 30 seconden bepalen 3D-scanners de persoonlijke pasvorm van de orthese. Draagbare sensoren geven een nauwkeurig beeld van hoe een persoon beweegt.

Door de samenwerking met Dassault Systèmes is ECCO in staat om de algoritmen te industrialiseren. Belangrijke elementen in het datagedreven design zijn het op cloudgebaseerde 3DEXPERIENCE-platform en de CATIA-applicatie. Dat zorgt ervoor dat de data autonoom worden omgezet in de gepersonaliseerde gemaakte tussenzool.

Die tussenzolen kunnen dan uiteindelijk binnen enkele uren worden geproduceerd. Momenteel kunnen ze worden geprint voor ECCO Flexture en TLC-schoenen. ECCO heeft in het kader hiervan twee jaar lang onderzoek laten uitvoeren naar de 3D-geprinte siliconen tussenzolen. Deze bleken te leiden tot meer visco-elasticiteit, duurzaamheid en temperatuurstabiliteit vergeleken met standaard tussenzolen.

SHOES MAGAZINE

SHOES MAGAZINE

+3250240404
+3250240445