naar top
Menu
Logo Print

België is land van ondernemers

Nieuw rapport legt stijgend aantal kmo’s bloot
magazine

Het aantal kmo's in België is in 2017 opnieuw naar een recordhoogte gestegen. In totaal zijn er nu 1.135.680, wat een toename is van 3,4%. Dat blijkt uit het nieuwste KMO-rapport (over 2017) van Unizo, UCM en Graydon.
In Vlaanderen kwamen er het afgelopen jaar 19.143 kmo's bij, goed voor een groei van 3,1%. Naast de vele kmo’s met personeel, toont het rapport ook een opvallende toename van het aantal Vlaamse kmo’s en eenmanszaken zonder personeel. Die trend valt voor een groot deel te verklaren door het stijgende aantal freelancers. Die markt is ook gegroeid, want door de krapte op de arbeidsmarkt huren heel wat zaakvoerders freelance experten in wanneer ze zelf geen geschikte medewerker vinden.
De solvabiliteit en liquiditeit van de kmo-vennootschappen is er het afgelopen jaar andermaal op verbeterd, blijkt verder uit het KMO-rapport. Hun schuldgraad was de afgelopen tien jaar nooit lager. En nergens in diezelfde periode waren kmo's beter in staat dan vandaag om hun schulden op korte termijn te financieren. Toch vertaalt die uiterst gunstige evolutie van hun financiële situatie zich niet in een evenredige groei van de investeringen. Het totale investeringsbedrag ging er in nominale cijfers weliswaar op vooruit (21,8 miljard euro in 2017), maar dat cijfer is niet inflatiegecorrigeerd.

UNIZO

UNIZO

+3222122511
+3222309354