naar top
Menu
Logo Print

Toename eenmanszaken

5,4% meer Vlaamse starters in eerste 3 kwartalen 2018
magazine

In de eerste drie kwartalen van 2018 werden er 41.109 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen opgericht in het Vlaams gewest. Ten opzichte van de eerste negen maanden van 2017 (waarin 38.986 nieuwe bedrijfscreaties opgetekend werden opgetekend) neemt het aantal starters in het Vlaams gewest toe met 5,4%. Dat blijkt uit een analyse die Unizo maakte op basis van gegevens van Graydon nv. Rekening houdend met de laatste gegevens die nog binnenliepen tijdens het verwerken van deze gegevens, verwacht Unizo dat daar nog 534 starters (1,3% foutenmarge) bij zullen komen. Inclusief de foutenmarge bedraagt het groeipercentage van het aantal bedrijfscreaties in Vlaanderen in de eerste drie kwartalen van 2018 6,7% ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2017.
Volgens Unizo-topman Danny Van Assche is er echter nog nood aan een verdere verbetering van het sociaal statuut voor zelfstandigen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de zwakkere sociale bescherming de voornaamste reden is waarom zelfstandigen ooit over hun zaak hebben getwijfeld.
Daarnaast hamert Unizo ook op het belang van maximale slaagkansen voor prille starters. Nu het attest bedrijfsbeheer en de verplichte beroepskwalificaties in bepaalde sectoren zijn afgeschaft, is het cruciaal dat er sterke alternatieven komen om starters te ondersteunen. Daarom vindt Unizo ook dat starters maximaal moeten worden behoed voor diverse vormen van oneerlijke concurrentie, met als recentste doorn in het oog de onlangs ingevoerde bijkluswet.

UNIZO

UNIZO

+3222122511
+3222309354